Thursday, 21 August 2014

Birthday Frozen...( IDEAS )

       Tinggal dulu cerita raya..gambar dalam dslr..malas nak transfer.. :-).. Lepas buat birthday frozen Alya dulu, ramai kawan2 tanya tempah kat mana buat birthday macam tu..mahal tak..almaklumlah,sekarang nikan ramai peminat Frozen..   Sebenarnya, masa birthday hari tu, semua mende2 yang remeh temeh tu aku buat sendiri je..sebab nak berjimat, dan byak guna barang-barang yang lebih masa birthday Alya tahun lepas.So ni aku nak share  beberapa idea untuk peminat FROZEN .
1- Banner 
Untuk banner ni terpulanglah pada minat masing-masing. Ada yang suka tempah, ada yang buat sendiri kan .  
     Untuk nak menampakkan tema 'Frozen' aku buatkan banner warna biru dan putih. Tak susah pun nak buat , kos pun murah je , guna kertas kilat warna biru..sekeping RM 8 , aku guna 3 keping ..dan combinekan dengan dolby paper .Yang ni beli kat daiso je RM 5 sepaket.

Jangan membazir ya..kertas biru tu potong kat tengah..boleh guna balik untuk potong  huruf nanti..:-)

So..Nilah hasilnya... 
2. Centrepiece
Centrepiece pula..aku buat olaf, winter tree dan frame.

    Frame ni  recycle je..ni dapat hadiah masa hari guru hari tu..so aku guna spray putih untuk matchkan dengan tema frozen.
    Ranting kayu tu pula..kebetulan ada pokok bunga mati kat belakang rumah..pun aku spraykan putih.Pas tu hiaskan je dengan bunga , ribben dan gambar frozen sikit-sikit, jadilah ...:)


Untuk hiasan..aku cuma buat bunga pom-pom guna kertas crepe dan print semua dari internet .

    Untuk olaf ni patutnya kepala dia tu kena bujurkan sikit, tapi aku dah malas nak potong dah :-) , cantumkan satu polisteren kecik, dan satu yang besar guna lidi sate, mata hidung tu, guna kertas yang lebih buat goody bag je.


  3 . Goody bag
     Untuk goody bag pula, aku guna kertas yang lebih masa besday alya tahun lepas.untuk mata dan hidung dan tangan..guna kertas keras yang beharga Rm 1, jadi kos buat ni cuma rm 2 je.:-) jimat kan . Yang ni, memang kebanyakannya Alya yang tolong buat.


   Kat dalam ni ada alatulis frozen dan makanan
4. Candy bar
        ~  OLAF
        Untuk candy bar pula,aku banyak google dan tiru je idea -idea kat internet .Yang leceh sikit nak buat nilah..olaf ni . Aku buat olaf guna marshmallow dua keping marshmallow  kecik dan dua keping marhmallow  besar, marshmallow besar tu kan , satu tu  potong dua ,jadikan kepala dan badan olaf , yang besar lagi satu tu , jadikan perut olaf ,  kemudian combinekan guna coklat putih , untuk kaki dan tangan guna je  biskut, dan mata mulut guna coklat yang dah dicairkan. Comot je olaf ni sebab buat last minute dah .
 ~ KRISTOF ICE BLOCKS - Yang ni masukan je air warna biru tu dalam bekas ice.





   Kristof ice blocks
3. MELTED SNOW - Yang ni lagi senang..bekukan je air tu  masa birthday hari tu , separuh aku bekukan , separuh lagi just sejukkan je. Memang sekejap je abis licin :)

Melted snow
4. Kek 
Kek pun , aku buat sendiri , guna resepi rainbow cake .


 Rainbow cake


Chocolate cake

5. Lain - lain makanan
Untuk memenuhkan candy table ..belilah makanan yang bersesuaian dengan tema frozen. 


Elsa frozen heart tu , just celup je strawberry dengan coklat warna putih.
    Olaf marshmallow pulak , lebihan marhsmallow yang buat olaf tu , celupkan dengan golden syrup yang dah dicampur sikit dengan warna biru , dan taburkan dengan manik-manik yang sesuai :)

LABEL MAKANAN

 Yang ni , ada banyak kat internet, cuma tempat nak letak label tu, aku just lipat kertas goody bag yang lebih, idea last minute sebab tak sempat nak buat lain dah ..nampak macam ok jugak kan .. :)
TIPS PENTING ~ Kalau dah tahu nak buat tema apa-apa untuk harijadi anak, mulakan dari awal , contohnya print dan gunting gambar-gambar dan juga font tu sebab tu ambil masa jugak , lagi-lagi kalau macam aku ada budak kecik yang langsung tak duduk diam .

~ SELAMAT MENCUBA ~

28 comments:

saniah ibrahim said...

kreatif dan jimat wa buat sendiri kan....

nohas said...

kreatif...suka olaf, comel sangat..

fazianbatrisyia said...

menjadikan hari jadi lebih bermakna utk anak2 & memori family

wa said...

Ha ah..memang banyak jimatnya siss..:-)

wa said...

Tapi tak rupa olaf sangat..:-)

wa said...

Betul tu siss...:-)

yana yani said...

mak ai, rajin sungguh buat semua ni
nak buat ni bukan perlukan kreativiti aje
kerajinan pun perlu kan =)
apapun salute lah
kagum saya =)

Mie said...

Untungnya Alya adik beradik punya mama yang kreatif dan rajin...

wa said...

Yana...buat sikit2..hehehe...3 bulan sblum majlis, dah mula buat dah.. :-)

wa said...

Mekasih Mie.kena ada minat jugak.. :-)

paridah said...

wa rajin n kreatif...alang2 rajin mmg xjadi.

ika zulkefli said...

kreatifnya, selain bleh jimat skit bila buat sndiri kan..:)

Khai♥Rin : anies said...

Kreatif nyer dia.....

wa said...

Ada anak dara dara yang demand mcm2..kenalah kreatif kak..:-)

wa said...

Betul tu ika

wa said...

Anies,maklumat dihujung jari...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Untung gugurl.. ada mama yg kreatif. Cantik la goody bag tu.

Kakzakie said...

Kalau tak kreatif pun tak menjadi sebab masa nak buat tu minda dan tangan kena selaras baru cantik macam ini:)

syahida said...

Meriahnya bday theme frozen, I Like! *thumbs up*

mama ka0ri said...

janganla anak dara saya tengok entry awak ni...confirm dia menjerit mintak nak suh buatkan jugak..haha..

mmg kreatif..suke tengok!

Cho Zila said...

wa .. alangkah baguihnyer kalau akak cam gini.. ada idea macam2 gini... bestnyer beruntung anak2... ala suka nyer akak tapi untuk besday azalia oktoberni memang tak sempat ler akak.. isyh bilalah gamaknyer nak buat cam gini.. anakpun dah nak besarni... anyway terimakasih untuk idea2ni semuanya...

wa said...

Goody bag olaf tu..alya yg buat :-)

wa said...

Ala kak... tiru je kat intenet hehehe

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak wa, fulamakkk cayalah. effort seorang ibu, buat semua sendiri. bangga kita tengok kak. kalau kita, taktahu la mampu ke idok nak DIY ni. malas bebenor tapi suka sangat tips2 kak wa ni. berguna.. hihiiii~~~

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Semua DIY yer.. seriously cantik sangat.. kreatif..=D

cahaya nur said...

wahhhhh sangat2 kreatif...suka cik nur tengok semua tue :-)

kakyon said...

Kreatif sangat n cantik..Boleh berjimat..

Cho Zila said...

ala jeles akak tau... memang tak sempatler kot akak nak buat untuk besday azalia bulan oktoberni...