Loading...

Saturday, 11 April 2015

Home Sweet Home - Cabaran dan Kos Buat Pagar Idaman

                 Assalamualaikum..dah bersawang blog..sebab tuan rumah tak berapa rajin nak update blog..hehehe...banyak sangat mende yang berlaku lately... tapi ni Wa nak cerita pasal pagar rumah pulak .
          Sebenarnya..masa renovate rumah dulu ..kami dah suruh kontraktor tu buat tembok sekali.Masa tu dia charge Rm 7000.Sebab pagar tu panjang ..kira tu harga paling murah kami dapat.Tapi sebab masa tu kontraktor tu buat hal, memang kami terus kensel buat tembok rumah.So   ..ni nak masuk 2 tahunlah rumah kami guna pagar hijau tu je.Tahun ni rasa macam tak sanggup dah tengok pagar hijau tu...lagipun kawasan perumahan depan rumah  kami tu pun hampir siap dah.Nanti dah tak privacy la..
         Bila tanya-tanya  kos buat tembok rumah kami  baru-baru ni,ada yang mintak 10k, ada yg nak 9 k, ada yg nak 12 k.Yang paling murah Rm7500.Adoilaaaa mahalnyaa kos nak buat tembok.Bila tanya kawan-kawan yang guna khidmat indon yang charge Rm 7500 tu pulak..kata diorang, rumah diorang yang indon tu buat sampai sekarang ada lagi yang tak siap..walhal dah lebih setahun dah, bila dah dengar macam tu, takut pulak nak ambik ,walhal...tu lah yang mampu pun .
            Cerita nak buat tembok ni terhenti sebab rasanya macam mahal sangat ,  sampailah satu hari hubby balik rumah dia suruh ikut dia masa tu jugak.Kata dia, 'Abang first time tengok pun dah berkenan..mesti ayang suka ni ' 
        Rupa-rupanya dia bawak gi rumah jiran satu taman yang baru siap buat pagar kayu.Aku memanglah suka sangat2..sebab memang dari dulu lagi nak buat pagar macam ni.

Lawakan... simple je...
             Bila tanya jiran tu , dia buat sendiri je pagar tu, cuma upah indon buat tiang je dengan kos Rm 4 ribu lebih. Tapi , aku perasan kat belakang, dia guna pagar asal cuma buat tepi dan depan je.Sebab tulah kos cuma dalam 4k lebih je.
         Lepas bincang ngan huby..kami nak buat pagar yang sama, cuma nak naikan tembok dalam dua kaki sebab nanti senang nanti bila nak mesin rumput , pagar tu tak rosak kat bawahnya. Bila ukur pagar kat belakang tu, huby kata..banyak belanja kalau kita nak buat sampai belakang ni.So dia suggest buat depan ngan tepi je .Tapi aku suruh buat jugak sebab dari depan memang nampak jelas pagar belah belakang tu.Kelakar pulak nanti rumah aku , depan pagar putih, belakang pagar hijau  .
            So mula- mula kami upah bangla untuk buat tiang dan tembok..bangla tu mmg kerja kat kawasan perumahan baru kat sebelah rumah kami je.Upah hari, Rm 80 sehari, barang-barang kami beli sendiri.

Harga sebelum GST, kami beli barang sehari sebelum GST hari tu . Kalau nak buat pagar macam ni , kos kayu dan besi tu memang mahal sikit . Tapi kos kami jadi lagi mahal sebab kami naikkan tembok dalam 2 kaki dari dalam tanah. Kalau nak jimat, boleh je buat macam rumah kat atas tu. Tak payah beli simen, batu dan pasir .



   Ni pulak harga lepas GSt . Terpaksa beli sebab yang beli hari tu tak cukup. Ada satu  lagi resit ..mana ntah, tak jumpa cari.
           
              Saja aku letak harga barang kat sini..mana lah tau ada yang sedang berbudget-budget nak renovate rumah ke..maklumlah nak raya ni..hehehehe...
          Sebenarnya kami budget , seminggu bangla ni dah siap naikkan tembok dua kaki tu.Hari pertama ..ok lah ,diorang kerja 4 orang.. Masuk hari ke 2 , aku dah perasan..diorang kerja slow sangat..hari ke2 kerja 2 orang jugak. 

              Masuk hari ke tiga memang naik geram tengok diorang buat kerja..sorang kerja, sorang tengok, pahtu sembang je manjang.Ada pulak..main petik-petik daun sambil kerja.Dahlah tu, siap beli aiskrim dan makan sambil sembang-sembang.Diorang tak perasan aku sepanjang masa perhatikan diorang sebab rumah aku tinted.Memang hindustan betullah diorang ni. Yang kami geram ,masuk hari ke4  tiang sebatang pun tak siap lagi.

Ni je siap...kerja 4 hari dah

   Huby aku tanya berapa hari boleh siap ?. 
' 10 hari pun belum tentu siap bang..'
    Fuhh..berdesing telinga masa tu..bayangkan nak upah diorang lagi 10 hari yang belum tentu siap tu.Tu kami cuma upah buat tiang dan naik tembok je tu..bukannya pasang kayu skali tu.Last -last, huby cakap tak bolehlah mcm ni, saya upah sampai kerja siap , tak ada upah hari lagi.Huby nak bagi 1500 plus 500 yg diorag dah kerja 3 hari tu,Pas tu , yang siketua tu (dia ni tak kerja, dia ni ambik duit atas angin je).So diorang demand nak Rm2000 +RM500..untuk kerja naikan tembok dua kaki je.
      Last-last, aku cakap ngan huby..kita cari orang lain je lah.So kami pun tanyalah kawan-kawan ..orang pertama yang datang rumah .Melayu, dia tengok je..dia terus cakap Rm 8000..Perghhh..memang cekik darah dia ni..barang-barang semua kami dah beli...upah je dia nak Rm8000.Terus kensel, then tanya lak indon..dia memang buat kerja kat kawasan perumahan kitorang la.bila tanya ,dia nak Rm 6000.tiga minggu baru siap.
       Husband aku dah stress dah...dia kata semua charge mahal je...dia dah macam tak tau nak cari orang kat mana.Hampir seminggu jugak kerja tu terbengkalai..yang tak best..anjing selalu masuk kawasan rumah kami.Walaupun aku pun stress jugak , tapi aku lawan perasaan tu, aku pujuk gak huby aku..walaupun aku pun tak confident pagar kami tu akan siap..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
     Hujung minggu tu, kami panggil pulak indon yang kawan sekolah aku rekemen...Bila indon tu dah balik, husband aku cakap..Macam ok jugak harga dia ni..Indon tu charge Rm 3000 termasuk pasang kayu sekali.Kami cuma tinggal cat je.Lega aku dengar..kiranya Rm 3000 tu dah tambah barang kami beli Rm 5000 , plus lagi upah bangla yang slowwwe giler wat kerja tu Rm 580...So, kos setakat ni dah Rm 8580. Sebenarnya , panjang  pagar kami dalam 200 kaki, tu yang memang mahal sikit barang.Oklah...masih dalam budget lagi.Yang best nya indon ni kerja 2 orang..tapi memang cepat sangat diorang kerja.Ni first day diorang kerja

                                                       
  Masuk second day dah siap semua tiang.
 
 
Hari ni masuk hari ketiga , tembok dan tiang dah siap, hari ni diorang dah mula pasang besi.Bila balik sekolah tadi..aku tengok besi dah siap pasang sampai belakang. 




     Alhamdulillah...hilang stress bila tengok dah siap macam ni dalam masa 3 hari je.So nanti bila dah siap aku update lagi ye.InsyaAllah...

UPDATE
Ni pagar yang dah siap :)


Ramai yang tanya tukang ni..maaf sampai terlupa nak balas.. 
0176790898 - Yanto

44 comments:

  1. Macam cantik je...

    Orang Indon dan Bangla sekarang ni pun dah pandai demand... so memang kena pandai cari kontraktor yang sesuai dengan bajet kita...

    ReplyDelete
  2. Harap2 2 macam tulah Pak Lang Mie..banyak dah abis duit ni..waaaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. Harap2 2 macam tulah Pak Lang Mie..banyak dah abis duit ni..waaaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. Bagus!. Kena jd pelanggan yg bijak. Upah Melayu
    RM3k dgn Indon RM8k.. jauh sgt beza!.
    Mmg kena rajin cari.. sampai jumpa yg paling murah.


    ReplyDelete
    Replies
    1. He he he..terbalik tu, indon tu 3k..melayu 8k..

      Delete
  5. aduh dugaan betul ya bila jadi camni..mmg kena byk sabar n Cari tukang yg ok.byk skang fikir duit ja..kerja melantun!

    cantik dah la tembok dah naik.kawasan laman pun luas..seronoknya ada rumah sendiri.hehe tetiba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah siss...laman luas tmpt budak2 main

      Delete
  6. iyaa Wa..mmg fobia nak ngupah orang ni..bnyak sangat kes kes tinggal larii ni...alhamdulilah lah Tokpokcu bnyak buat sendiri...jimat banyak
    cantik pagar Wa tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nek chik...kalaubuat sendiri memanglah jimat banyak2....waaaaaaaaa..tak reti nak buat sendri hehehe

      Delete
  7. best nya laman rumah luasssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...dapatlah anak2 main kejar kat laman tu Fad..

      Delete
  8. Cepatla juga 3 hari dah banyak tiang. Nampak nooo yang sebelum tu nak duit tak berkat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah anis..jahat betul diorang ni

      Delete
  9. cantik pagar kayu tu..gaya country..

    OK jg orang Indonesia ni buat kerja..nak tolong Melayu, mahal benor..beza sampai RM5,000..

    ReplyDelete
  10. Nohas...memang dah lama mengidam pagar kayu mcm tu..:-)

    ReplyDelete
  11. Nohas...memang dah lama mengidam pagar kayu mcm tu..:-)

    ReplyDelete
  12. Nohas...memang dah lama mengidam pagar kayu mcm tu..:-)

    ReplyDelete
  13. rumah besarpun besar gak keluar duitnyerkan... takper asalkan puas hati ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kak....tak pelah..home sweet home kan hehehehe

      Delete
  14. raya ni makin berseri2 la rumah wa....xsabar nak tengok hasilnya.

    ReplyDelete
  15. NZA..harap-haraplah..hehehe

    ReplyDelete
  16. Cantik pagar cmtu, tp serius skrg semua makin mahal kan. Kalu kt kg pn tu upah dh kureng sket kan,upah murah. Kitorg pagar default lg hahaha tunggu rszeki nnti aamiin..

    ReplyDelete
  17. terbaik...jimat kos berganda-ganda..
    pagar mcm tu mmg cantik & simple..x sabar nk tgk y dh siap..

    huhu..lya pon dbr nk msk rmh bru nnti..msti nk pkai byk duit..

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Salam, boleh ke kalau saya nak tau tukang yang buat pagar tu. Saya pon tgh mencari tukang utk buat pagar rumah.

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah, dah nampak dah bayang pagar idamannya :)

    ReplyDelete
  21. bestnya laman rumah besar...end lot lagi..elok lah buat pagar kemas camtu..perlu bijak pilih kontraktor sbb ada yg delay berbulan baru siap

    ReplyDelete
  22. Salam..nak tanya..kayu tu beli kat mana n guna kayu apa..kalau tak keberatan nak tanya harga kayu tu sekali.berminat gak buat sendiri ni..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni beli kat kedai hardware Ijok..kalau tak salah kayu balau..Rm 16 sebatang...

      Delete
    2. Bole sy tau x nama kedai hardware yg jual kayu ni sis?

      Delete
    3. bole sy tau nama kedai hardware kt Ijok tu apa ye sis?

      Delete
    4. Kedai Jayamas kalau dari Sg Buluh...kedainya sebelah kanan ..kedai hardware besar tepi jalan.

      Delete
  23. Nak tanya.... pas siap pagar rupa camna? Camna cantumkn kayu ngn besi tu?

    ReplyDelete
  24. NMS memang ada skru khas untuk cantum kayu ngan besi tu..boleh tanya kat kedai hardware..

    gambar dah siap ada kat sini.

    http://ladywa.blogspot.my/2015/08/flowers-in-my-garden.html

    http://ladywa.blogspot.my/2015/08/my-little-garden.html

    ReplyDelete
  25. tukang rumah terbaik pengalaman 40 tahun pengalaman membina..

    rumah kayu
    rumah banglo mewah
    rumah moden
    rumah tradisional
    rumah taman
    rumah flat
    rumah semi d
    rumah teres
    rumah double storey
    rumah bawah tanah
    rumah kedai
    rumah villa
    rumah istana
    bangunan setingkat
    bangunan bertingkat
    bangunan sederet
    surau kecil
    masjid kampung
    masjid daerah
    sekolah rendah
    sekolah menengah
    sekolah agama
    sekolah tahfiz
    sekolah persendirian
    pejabat penghulu
    pejabat kormesial
    pejabat teksi
    pejabat bas mara
    laluan pejalan kaki
    titi kayu kampung
    jambatan konkrit
    tambun jalan
    tambun tapak
    longkang kecil
    longkang besar
    tapak parking
    repair
    renovation
    rumah rumah org kenamaan
    penambahan kediaman seri mentaloon
    penambahan istana putih tmn jubli
    simen tanda nama taman
    simen tanda nama kampung
    dan
    lain lain lagi

    paklong ni bagus
    cakap pun sopan ja
    biasalah orang veteran mcm tu lah

    untuk semua agama
    untuk semua bangsa
    untuk semua negeri

    alor star kedah saja boleh call
    pak long ismail 0124322461

    luar dari alor star boleh call
    aziz 0174628259
    (dia ni akan bawak paklong pi tak kira mana mana negeri pun dia akan bawa paklong utk pi tengok dan nilai harga bagi)

    apa apa bincang dulu lah ya

    ReplyDelete
  26. Cantik Wa kalau pagar kayu...lebih lagi bila di cat dengan warna putih...macam rumah orang puteh...hihi

    ReplyDelete
  27. Saya pulak pakai kontraktor indon gak tapi dia ada ic lah....keturunan je...kerja OK kemas saya suka hasilnya...memang recommend habislah...harga pon OK SANGAT...lagipon ada warranty tu yg saya suka...kalau nak boleh call atau whatsapp dia sendiri... Nama dia mawi 0107764257

    ReplyDelete
  28. Padahal saya cari pagar untuk kucing je, terbaca habis pula kisah ni. Hahaha. Layan2..

    ReplyDelete
  29. Salam... saya baru pas reno rumah saya... area melaka... ruma semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan...
    Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit for dry kitchen (agak luas), kitchen top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kemas... if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi..blh pm saya ah-keong punya number? tqs

      Delete
    2. Tuan, kalau nak pasang tinted, boleh hubungi pihak kami, project tint malaysia. harga serendah rm2/ sqfeet. free quotation. 019-6406282

      Delete
  30. ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN. KAMI KONTRAKTOR RENOVATE DAN BUAT RUMAH AREA SELANGOR TERUTAMA LEMBAH KLANG. KERJA BERMUTU DAN ADA WARANTY. SILA HUBUNGI 0122528706 MAT. SEBUTHARGA/QUOTATION DAN SITE VISIT PERCUMA. TERIMA KASIH.

    ReplyDelete
  31. Saya nak buat pagar tembok di bandar tun hussein onn cheras. Sila whatsApp saya 0195696818. Tk.

    ReplyDelete