Loading...

Friday, 14 September 2012

SAYONARA OLDHOUSE :( & MY NEW KITCHEN :)

         Alhamdulillah...dah setel pembayaran untuk rumah baru. Sebenarnya, dalam dilema jugak nak beli ke tak rumah di Kota Puteri ni. Akhirnya kami buat keputusan beli jugak rumah ni sebab harga rumah melambung naik, takut nanti kalau tunggu lagi ... memang dah tak mampu nak beli rumah teres. Lagi pun kat Kota Damansara tu dah crowded sangat.Rasanya tak sesuai nak stay lama-lama kat situ . Cukuplah ada dua rumah untuk investment kat situ . Alhamdulillah , kami beli rumah flat je kat Kota Damansara tu , tapi beli atas tangan orang la..rumah yang pertama kalau beli masa tahun 2003, masa tu harga pun dah RM 75 ,000. Masa ni buat loan bank , tak de pengalaman , memang kena tipu je dengan lawyer masa tu . Loan guna southern Bank..Dah berkubur dah pun bank tu.
     3 tahun lepas tu , beli lagi rumah , tingkat 2 , blok sebelah rumah pertama tu , wpun pada mulanya aku tak bagi beli..tapi huby nak beli gak, waaaaaaa....masa tu baru keja..duit tak berapa ada, tapi alhamdullilah , dapatlah sebuah lagi rumah , satu rumah kami duduk, satu lagi sewakan . Rumah tu dalam RM65000 kot masa beli tu .Memang tak rugi beli rumah ni..walaupun masa tu jenuh gak nak membayarnya .
Tahun 2008 , kami beli lagi satu rumah. Kali ni beli rumah corner lot kat Subang Bestari , guna government loan. Alhamdulillah , memang rasanya tulah rumah idaman kami . 




       Rumah idaman..tapi terpaksa jual..  :(
 Pada masa  yang sana pula, aku pulak mengandungkan Alya selepas menanti selama 7 tahun , memang rezeki Alya kot. Rasanya akan duduk rumah tu sampai bila2 la kot. Bila beli rumah tu , kami tambah loteng , boleh buat tempat main anak-anak , tapi sebenarnya loteng tu jadi stor pula hahaha.Nak buat loteng ni, kami beli kayu second hand dan upah indon je buat, pas tu cat sendiri .:)





    attic..
         Memang best duk rumah tu , jiran semuanya baik-baik , kat depan rumah ada surau , dan tak lama lepas tu surau dapat status jadi masjid.Masa buat kenduri masuk rumah , arwah mak masih ada,sempatlah arwah mak tengok rumah baru.Rinduuuu Makk!




   kenduri masuk rumah baru
        Kat rumah tu jugak, sempat sambut birthday Alya yang pertama.:).Penat tapi happy sebab kebanyakannya buat sendiri. Masa tu aku tak tidur malam siapkan cupcake elmo dah kek birthday Alya.Dan buat juga mini pizza sendiri , masa tu tengah rajin sebab ada oven baru hik hik....
 besttttt.....
        Masa duk sini, kami tanam rumput sendiri je. Pegi cari rumput kat belakang hospital Sungai Buluh.Masa tu , kami tak beli rumput yang dalam polibeg tu, tapi beli rumput kat padang yang belum potong, rasanya macam baru sangat buat mende2 tu semua,tapi apa nak buat , tak panjang pulak jodoh dengan rumah tu .:(



   Walaupun tanam rumput cari info kat internet je, kiranya berjaya jugaklah projek kitorang, thanks to my brothers, Kemang n Hafizuddin sbb tolong tanam rumput hehe....
     Selain tu , masa duk rumah tu , kami selalu buat BBQ ..seronok bila ramai orang datang rumah kan.

Dalam setahun duduk rumah tu , jiran pula buat hal . Buka pintu je bau setanggi..adeh .lama2 masuk dalam rumah , dan banyak lagilah yang dia buat sampaikan kami tak sanggup lagi nak duduk situ , so masa tu aku pregnantkan Amsyar, kami pindah balik ke Kota Damansara , rumah tu kami sewakan .Lepas diskusi yang panjang dengan berat hati , kami terpaksa ambil keputusan jualkan je rumah tu , sebab tak mungkin kami akan pindah balik ke sana . Alhamdulillah , kejap je dah ada buyer , tapi prosesnya memang ambil masa yang lama..geram betullah lawyer yang uruskan kes kami tu , berlanjutan hampir setahun lebih baru setel. Dokumen hilang la, ada masalah kat pejabat tanahlah..tapi bila kami follow up sendiri kat pejabar tanah , dia kata dah 3 bulan fail Encik ni tak berusik , kalau encik nak dokumen, saya boleh siapkan dalam masa sejam je. So, kalau korang beli ke jual rumah ke..follow up lah sendiri kalau nak cepat, kalau tunggu je memang lambat.
      Banyak mende aku nak tulis ni, biarlah jadi kenangan buat kami sekeluarga :).Bila dah dapat kunci kami mulakan proses renovation. So aku nak cerita pasal dapur dululah sebab ni bahagian rumah yang paling aku sayang hahaha..
         Sebenarnya , dapur rumah kami ni kecik je, so kami decide, ruang belakang tu, jadikan dapur basah, dan bilik kat bawah tu dipecahkan dindingnya untuk dijadikan ruang makan. Dan beberapa kali jugan plan berubah..rasa macam semuanya serba tak kena. Lagi satu dapur ni terbuka., bila masuk je ruang tamu ,terus nampak dapur. Jadi kami ambil keputusan naik dinding kat ruang terbuka tu dan, dinding tepi tu pecahkan sikit untuk jadikan pintu. 


  1- naik dinding dan jadikan ruang basah , 2- naik dinding belah dalam 3.pecahkan tingkap dan naik dinding jugak 4.ubah pintu toilet 5-pecah dinding blik dan jadikan ruang makan 6 pecah dinding untuk buat pintu masuk dapur 7.-Bawah tangga jadikan stor dan buat pintu kecik untuk masuk stor dari bilik makan, jadi dari ruang tamu tak nampak pintu stor, oh ya kat tangga tu naik dinding sampai atas , jadi tangga tu pun tak nampak.:)

        Buat plaster siling tu pun dah last minue punya perancangan.  Lagipun progress renovate rumah kali ni slow sangat, sabo jelah...Tiap-tiap hari datang nak tengok dapur, tapi tak berubah..bila komplen ..tahu 2jelah kontraktor tu..macam-macam alasannya.
    Asalnya tiles tu kontraktor yang bayar dan dia suruh pilih tiles yang dia rekemen, tapi aku memang tak berkenan sangat dengan tiles kat kedai tu, so kami ke Super Seramik Kota Damansara. Bila sampai sana, lagi pening...terlalu banyak tiles yang lawa2..sampaikan tak tahu mana nak pilih. So untuk tiles dapur basah aku yang pilih, untuk dapur kering huby yg pilih, dan untuk parking kereta pun En huby yang pilihkan. 


Kat Super Seramik ni, dia akan bagi lagi less 5% . 







                                                                  dapur kering






dapur basah aku yang ceconet jer..

ruang makan

Semalam baru panggil orang kitchen kabinet datang.rasa-rasanya macam dah ok dan dengan design yang diorang buat tu,so tunggu 10 hari lagi diorang akan pasang.Harap-harap oklah dan berjalan lancar. Amin.


UPDATE - Dapur yang dah siap ..kat SINI

17 comments:

  1. meriahnya
    x sabar nak tunggu siap

    ReplyDelete
  2. wow...cantiknyer umah!setuju dengan wa, reger rumah sekarang melampau-lampau tinggi.tu sekarang, 3,4 tahun lagi taktau camne.

    ReplyDelete
  3. cantik..wah hebatla akak dah ada 2 umah unt disewakan...bagus2..mmm tapi ngeri jugak bila baca pengalaman bau setanggi tu kan? huhuhu

    ReplyDelete
  4. Orga,,betul..sbb tu beli je rumah cepat2..nanti lagi tak mampu nak byar

    ReplyDelete
  5. Siti, memang la...tension sangat2...

    ReplyDelete
  6. salam kenal ladyWA....bestnya nak masuk rumah baru...

    ReplyDelete
  7. As salam.boleh tak mintak PM i kt email fadlina81@gmail.com.cari email u xdjumpa pulak.nak tnya something psl rumah kt subang bestari.kalau tak keberatan lah.thanks.

    ReplyDelete
  8. Cantik rumah. Blh tak kalau nak tahu saiiz wet kitchen kat belakang tu....plan nak buat mcm tu jugak..tapi tak sure saiz brp..tqvm

    ReplyDelete
  9. w,salam..Mieza, tak sure berapa size ..tapi just tutup tempat mesin basuh tu buat dapur basah...kecik je...

    ReplyDelete
  10. kak,saya mintak nak follow ye ( dah follow baru cakap nak mintak kan pelik ni). cantik rumah!nanti update lagi lepas dah siap ye kak =)

    ReplyDelete
  11. kak,nak tengok dapur yang dah siap ade x?saya cari tapi xjumpe..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah, nanti akak update gambar dapur k

      Delete
  12. Farah, akak dah update ya..


    http://ladywa.blogspot.com/2014/09/dapur-dan-kitchen-kabinet-idaman.html

    ReplyDelete
  13. Bestnya Wa...dah ada rumah sendiri...

    ReplyDelete
  14. Ada rumah sendiri.. insyaallah suatu hari nanti
    http://dnibabyscute1.blogspot.my/
    http://mummyumardian.blogspot.my/

    ReplyDelete