Loading...

Monday, 4 February 2013

HK- Shenzen & Shopping Di Dong Meng Street

Hari ni kami bersiap-siap untuk pulang ke Shenzhen. Mula-mula cadangnya nak singgah kat Ladies Market , tapi hujan renyai-renyai pulak pagi tu. Jadi kensel jelah , terus naik MRT ke border HK - China .
                                 Hari terakhir di Hotel Benito- Alya dapat kawan baru..:)
Macam biasa ..kami turun naik train , orang boleh tahan gak ramainya, tapi bila bawak baby memang sentiasa ada orang yang murah hati bagi seat.
     Pemandangan luar train , macam biasa je macam kat negara kita jugak, aku ingatkan adalah daun-daun merah kuning macam kat Jepun, maklumlah time autumn..hahaha nampak sangatlah lemah betul subjek geografi aku....Tapi bila dah nak sampai sempadan tu view memang lawa dengan bukit bukau yang menghijau.
Dalam masa tak sampai sejam, kami sampai ke border HK - Shenzhen.Nak masuk Shenzhen tak sesusah nak masuk HK . Yang  best tak payah beratur lama-lama dan tak yah jalan jauh.
1- Dah sampai, ikut je sighboard ni, dont worry k, mana2 je ada signboard.
2. Ni masa nak masuk border
3. Jangan lupa  tukar kad octopus sebelum masuk Shenzhen , dapat balik duit deposit dan balance, dan ada charge sikit, tapi dah lupa berapa.
4. Dah sampai...senang je crooss border ni :)

    Sampai je hotel , aku terus masak nasi . Macam biasa, lauk sardin, sambal ikan bilis. Amsyar memang makan roti je, nasi dia langsung tak nak. 

Lepas je rehat jap , kami terus keluar shopping kat Dong Meng Street.
    Dong Meng Street ni memang happening sangat-sangat . Macam-macam ada dijual di sini. Rambang mata aku dibuatnya. Lagi-lagi bila tengok baju budak , kain tebal baru RM 5 sepasang . Beg travel dan handbag pun murah sangat-sangat dengan syarat korang pandai tawar menawar . Kat sini memang diorang letak gila-gila mahalnya. Tapi boleh tawar sampai 70% ..ha tak percaya???? Cubalah...Aku beli beg travel Alya macam dalam gambar kat belakang Alya tu ..memang dah pusing semua tempat , rata-rata diorang jual RM 200 , lagi gila ada yang jual sampai RM 300 . Tapi kalau korang tawar , dia tak bagi ..korang angkat kaki je k..sebab banyak kedai jual mende yang sama. Lepas pusing - pusing area street tu , paling murah kami jumpa kedai yang jual beg tu RM 60 je, terus kami belikan untuk Alya.
  Mula-mula aku pelik gak kenapa , kat situ banyak fixed price , bila tanya no discount! no discount! . Rupa-rupanya kena masuk kat celah-celah kedai , banyak lagi kedai kecik-kecik.Kat sini , kalau korang mintak tawar , dia tak bagi , korang buat-buat jual mahal , terus blah je..gerenti dia akan panggil korang..hahaha..Betul ni ,kami guna taktik ni banyak kali , dan semua barang kami dapat dengan harga yang kami nak. Memang puas hati lah  beli kat sini . Cuma yang terkilannya, huby belikan aku mouse wireless RM 20 , rasa cam murah dah , masa kami jalan-jalan , jumpa amoi ni , dia tegor kitorang , dari Malaysia ke bang?..Then terus je sembang ngan budak ni , dia beli mouse wireless tu dengan harga RM 10 je..rugi RM 10..ngeee...:)




Sebelum pulang , kami beli buah yang jual kat tepi jalan, memang fresh sangat-sangat dan juga beli  sate kambing , duk sini memang tiap-tiap hari pun makan sate kambing .Balik hotel je , kami lepak sampai pagi , budak-budak ni memang selalu tidur lambat  :) . Tapi tak sabar nak tunggu besok - Pusing dunia dalam masa sehari....??

13 comments:

  1. ala wa..rugi 10 hinggit je pun, reda jelah, hehe...

    ReplyDelete
  2. seronoknya dapat jenjalan ke sana. teringin gak hati akak ni. kena tunggu lahh.

    ReplyDelete
  3. Harga pakaian kat Dongmen Street tu memang murah dan kualitinya agak baik juga...

    ReplyDelete
  4. Wa...bila nok jupe ek...nnt leh laa nak blaja ngan tok guru melancong nie..tringin gak nak g jln2 sendiri..xyah guna2 travel..tapi anak2 ramai nie leh ker eh...??

    ReplyDelete
  5. Ya Allah dh besar dh anak dara tu hehehe..memang shopping sampai lebam nih heheheh

    ReplyDelete
  6. salam perkenalan....wah bestnya jejalan...bila la eika nak gie jejalan mcm sis....ada duit sikit confirm ada benda nak buat maka jejalan dlm Malaysia je la jawabnya...

    jemput singgah blog eika yer...

    http://atikarafina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Nekcik pun suka shenzen....heaven for nyopink

    ReplyDelete
  8. Hi Wa... lama tak jenguk blog awak..sekali tengok dah besar dah anak dara tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah yatt..makin besar, makin byak karenahnya :-)

      Delete