Loading...

Friday, 12 June 2015

Percutian yang hampir berkubur..

    

       Hello Spring 2015
       
       Alhamdulillah...cepat sangat masa berlalu..ni dan masuk bulan Jun dah.Sebenarnya bulan 11 tahun lepas , aku dah beli tiket flight masa AA buat offer free seat.Tapi masa tu yang silapnya ada priority booking untuk Big Card Members. So bila aku beli tiket..yang ada sehala je murah..tiket nak balik tak ada ..so aku beli one way ticket dululah... 
 Bila dh beli..aku whats up adik aku Kemang...tiba2 dia cakap mcm ni.. alamak..k wa nanti jadi mahal kalau k wa nak beli tiket balik sebab dia kira currency negara yg kita nak gi tu.Adehhhh.....tak pelah ..aku dah tersilap... so sepanjang masa aku selalu tengok harga tiket..paling murah dapat masa sale pas tu bila AA offer no fuel surcharge.Masa ku Kemang whats up..harga utk kami se family..(5 )orang...waaaa...anak2 semua dah kena bayar harga penuh...sbb yg kecik pun dah umur dua tahun lebih masa kami nak travel nanti.Harga dia print screen hari tu..Rm 3000 untuk 5 orang sehala..ni untuk perjalanan balik.Oh ya..harga untuk pergi pula..aku beli Rm 1500...untuk 5 orang.      
    Tapi masa tu memang tak rasa nak beli lagi.Pas tu bila.cek lagi...harga dah makin naik...paling murah dapat Rm 3800.Rasa menyesal lak tak beli hari tu.Bila AA offer free seat lagi 2 minggu lepas..aku pun bersengkang matalah nak beli tiket balik....dahlah susah gile nak masuk web AA..bila dapat masuk je...tengok2 harga balik untuk 5 orang.....jadi Rm 4500..Perghhhh....masa tu memang rasa dah berkubur dah percutian kali ni...sedihnyaaaa...dah lah tak dapat bercuti...burnlah tiket yang dah beli..Rm 1500 tu...
    Memang sedihhlah....bila cek tiket bulan 12, pergi balik dalam 3k lebih je untuk 5 orang....waaaaaaaaa..Tapi kali ni nak gi jugak bulan September....sebab nak merasa Spring pulak.Hehehehe....Dalam dua tiga hari tu cek lah jugak tiket kot-kot ada yang murah...tapi memang tak berubah pun harganya.
   Hubby kata...pegi Beijing jelah..hahaha sebab masa tu cek harga 5 orang gi Beijing cuma 2k lebih je.Rasanya memang berkuburlah harapan  gi holiday tahun ni.Sampailah...satu masa tu aku tergerak hati nak tengok tarikh lain ...means balik awal 2 hari. Bila tengok..Rm 2600.Fuhhhhh....macam tak caya je.. masa tu berbunga-bunga hati . Aku terus sms hubby dan beli tiket masa tu jugak hehehe..takut harga tiket naik lagi.Alhamdulillah...kalau tak ada aral...dapatlah bawak anak-anak.naik flight lagi tahun ni walaupun AA je..Yang best..kami akan pergi bulan September..dapatlah merasa musim yang belum pernah kami rasa lagi.Satu lagi..tahun ni kami akan beraya Haji di perantauan.Sebab masa beli tiket dulu..tak perasan pun cuti September tu sama dengan Raya Haji.
     Sekarang ni dah masuk bulan Jun...sebenarnya tak ada buat persiapan apa-apa pun lagi.. Kali ni rasa nervous jugak nak berjalan sebab mengenangkan Amsyar..memang kena extra careful dan menang kena jaga dia betul-betul..pengalaman pertama nak bawa dia berjalan bila dia dah didignose autism.
    Dan kali ni rasanya paling susah nak plan cuti..sebab ahli keluarga bertambah.....semuanya serba mahal....Sob sob...moga segalanya dipermudahkan....

29 comments:

  1. Kalau dah rezeki memang tak ke mana... tapi bukan ke Beijing kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan Beijing..tapi tempat ni Pok Mie dah pegi..hehehe

      Delete
  2. hihi CT macam dapat sense je nak pegi mana =D
    okay la da dapat tiket balik.. CT tak beli lagi.. n tarikh yg CT nak
    mmg mencekik harganya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah ct..wa pergi destinasi AA jelah...

      Delete
  3. tak boleh nak agak mana destinasinya...apa pun Wa, bak kata Encik Mie kalau dah rezeki tu mmg takkan ke manalah...mesti debo2 ne mnunggu kedatangan sept kan? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zilla...memang ye...sebab tak prepare apa2 lagi pun....

      Delete
  4. Allahmadulillah... semoga wa n family selamat pergi dan pulang... salam kenal...

    ReplyDelete
  5. Spring on sept? di mana eh...x dpt nk guess..kalau trip ngan family mmg agak costly...mmg perlu rajin check tiket AA ni kekadang harga x menentu..kekadang harga tiket dekat2 tarikh kita nk pegi tu dapat harga murah...rezeki Wa lah tu..

    Anak diagnose autism? berapa umur amsyar skrg...semoga Wa tabah ye mmg erlu jaga lebih carefull anak yg autism ni

    ReplyDelete
  6. Raya haji .. takpe kot Wa sambut di rantau org.. sbb kat Msia pun aidil adha tak meriah sgt kan?. (Kalau I la.. sbb kami org Johor).
    Anyway, moga dipermudahkan and enjoyzzz!!.

    ReplyDelete
  7. Bestnye leh pegi bercuti ngn family kan..heheheh

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah..akhirnya ada juga rezeki..malah lg murah tu.. cnfirm ank2 seronok sgt n x sabar nk bercuti..

    ReplyDelete
  9. JM...hehehe..biarlah rahsia...sampai Sept nanti baru Wa bagitau...:)

    ReplyDelete
  10. ke mana tu ?
    harap semuanya dipermudahkan.
    mmg kena selalu n rajin dok msk web AA utk cari tiket AA yg murah kan..

    selamat bercuti..

    ReplyDelete
  11. Semoga dipermudahkan semuanya...

    ReplyDelete
  12. Happy holiday! Kalau ada rezeki x kemana.

    Singgah malam...

    ReplyDelete
  13. mcm tempat kemang pergi je taun lepas bln sept jugak kan? ke salah. hihihi

    ReplyDelete
  14. kalau dah jodoh tak kemana. Moga dipermudahkan segala urusan :)

    ReplyDelete
  15. seronoknya..dapat merasa spring la kali ni..happy holiday in advance..semoga for t merancang dengan baik..jangan lupa nti ketupat rendang kena masak kt sana hehe

    ReplyDelete
  16. Selamat bercuti, Wa. Moga semuanya berjalan lancar. Moga percutiannya seronok & happening :)

    ReplyDelete
  17. akak lak berdebar2 membaca.. kelakar pulak.. tu belum Wa yang berdebar2 bukak AA punya laman web...ha.. ha..
    kiranya beraya di negara oranglerkan. kira best jugaktu.. tapi balik awal sikitlerkan.. okler tu sebab harganya jauh bezak..

    ReplyDelete
  18. Nekcik pun baru ni guna big points..xlah bnyak sangat nak bayar tambangnya...sept?..autumn?...mesti nak tengok dedaun berkaler kaler..cer nekcik teka ye...ke korea ke tu??? ada hadiah tak??
    takpe Wa..happy holiday in advance..semuga dilindungi dan dipermudahkan urusan..amiin

    ReplyDelete
  19. Oops sori...nekcik rasa rasa Wa pergi melbon kot he..he....silap ingat Wa nak pi autmn. ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kekeke.....spring nekchik..bulan sept tu..

      Delete
  20. Suke baca blog u..kita suke jalan gak..kos agak tinggi sket anak 4 heheh

    ReplyDelete
  21. Salam...

    Singgah dini hari Ramadhan...

    ReplyDelete
  22. risau jugak baca ni, sebab dah beli tiket pergi, tapi tak beli lagi tiket balik..huhuhu.nasib baik x berkubur holiday kak wa ye.menarik gak tu raya di perantauan..have fun n take care

    ReplyDelete
  23. Nasib baik hampir berkubur aje, belum terus berkubur. Kiranya dapat jugalah pergi holiday tahun ni. Takpalah beraya Haji di perantauan. Ubah angin sekali-sekala ^_^

    ReplyDelete