Loading...

Saturday, 3 January 2015

Happy Birthday Amsyar Sayang -



          Happy Birthday Amsyar Sayang... You mean everthing to me.... 
       12.12 hari tu, genaplah umur 4 tahun, Khaleef Amsyar.Kejap je masa berlalu..dah sampai saat ni kiranya baru setahunlah kami berdepan dengan macam-macam perangai nya sejak tahu dia ni istimewa autism.Memang menguji kesabaran,tapi kadang-kadanng telatahnya cukup menghiburkan.
         Banyak jugak improvement nya yang datang begitu saja..(kadang2 aku rasa aku tak cukup bersungguh-sungguh mengajar dia lantaran banyak sangat yang nak kena buat dalam hidup ni.....sob sob sob...) Yang best....dia dah pandai nyanyi lagu Twinkle-twinkle little star perfect sampai habis , boleh jugak nyanyi lagu..Ba ba black sheep.., Rain-rain go away , ... dan banyak perkataan yang dia dah boleh eja.,.Selain tu banyak perkataan Bahasa Inggeris yang dia dah boleh sebut..Perkataan Bahasa Melayu adalah sikit-sikit macam abah, alya , amsyar , abeca(nama adik dia absyar), cantik, cikgu ,.
       Yang tak best pulak...dia masih lagi belum boleh cakap..tapi sepanjang masa dia mengeja ,menyebut perkataan-perkataan Bahasa Inggeris yang dia tahu dan selalu menyanyi..Kadang-kadang tu kami tengah tengok tv..tetiba je, dia jerit...IGUANAAAA..UMBRELLA...memang sepanjang masa pun dia jerit je manjang...nak tergelak pun ada jugak..

         Kadang-kadang sedih sangat bila dia tak boleh buat benda yang senang..macam pakai baju dan seluar sendiri, pakai selipar pun tak boleh..asyik tercabut je....Tak pandai minum air guna straw.Hobi Amsyar, melompat..bila dia melompat tu...air muka dia berubah habis.ceria sangat-sangat...jumpa je tempat tinggi sikit, dia jadikan port melompat.Yang selalu jadi mangsa..abah dialah...bila abah dia duduk..bahu abahnya jadi port melompat. 
      Tentang makan pula..nasi memang tak pernah makan, air masak tak pernah minum.Susu memang banyak dia minum, satu pek besar tu..tiga hari boleh abis.Masa birthday dia hari tu..aku ada belikan kek indulgence...alhamdulillah..dia suka sangat-sangat, so sekarang ni dah seminggu dia makan kek je.Memang corak pemakanan dia pelik sikit Amsyar ni..dia akan makan makanan sama dalam masa seminggu, lepas tu  dia dah tak nak dah.Kadang-kadang tu seminggu langsung tak makan..minum susu jelah. 
            Masa birthday dia hari tu, kebetulan kat rumah mak metua ada buat kenduri tahlil arwah abah...so buat sekalilah birthday Amsyar dan sama dengan sepupu dia Hasyim.Sehari sebelum tu, kami baru balik dari Terengganu, memang tak sempat pun nak buat kek, just beli jelah.Yang bestnya...punyalah banyak dia makan kek tu..sampaikan kami belikan dia lagi satu..memang dia makan sorang-sorang je.Memang aku seronok sangat bila dia makan banyak macam tu. 
         Sebenarnya ...banyak cabaran jaga anak istimewa ni..yang paling penting, kena banyak-banyak bersabar. Rasanya ..hanya parents yang ada anak istimewa je tahu kot macam mana hati dan perasaan sedih dan gembira yang bercampur - baur huhuhu...tapi walau apapun , Amsyar tetap istimewa dihati mak dan abah sampai bila-bila...mak sayang Amsyar sangat-sangat.

24 comments:

  1. Itulah yg dinamakan anak... walau macamana sekalipun keadaannya... kasih sayang seoramg ibu memang tidak berbelah bagi... Moga Amsyar membesar jadi anak yang sempurna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah Mie...harapnya macam tulah kan..

      Delete
  2. dah 4 tahun dah amsyar ye kak? takpe kak, amsyar istimewa & akak terpilih sbg mak amsyar.. inshaAllah bsr hikmahnya utk akak & fmly.. smoga amsyar jd anak soleh utk mak & abah tau :)


    Terima kasih akak sudi sggh blog ana :)

    salam kenal Amsyar,
    Acik Ana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah Ana...jambatan akak ke syurga insyaallah..

      Delete
  3. Terima kasih sudi singgah blog AB..terharu baca kisah Amsyar..Semoga ada keajaiban berlaku suatu hari nanti.

    ReplyDelete
  4. happy belated birthday amsyar, semoga menjadi anak penyejuk hati ibu dan ayah kelak

    ReplyDelete
  5. hepy belated besday amsyar....
    insyallag amsyar mnjadi ank yg terbaik buat ibu bapanya...

    ReplyDelete
  6. Empat tahun sudah diberi peluang mendidik, membelai, mencurah kasih-sayang moga keindahan ini berpanjangan dan berterusan hingga ke syurga.

    Happy belated birthday Amsyar:)

    ReplyDelete
  7. Happy birthday Amsyar.. semoga menjadi anak yg soleh untuk kedua ibubapa ye :)

    Terima kasih Wa singgah dan follow blog akak .. akak follow back :)

    ReplyDelete
  8. happy belated birthday untuk Amsyar..

    ReplyDelete
  9. saya baru tahu cikgu ada anak autism
    anak bujang saya dulu penah disyaki autism
    tapi pemeriksaan lanjut membuktikan sebaliknya
    autism bukan kecacatan atau penyakit setahu saya
    mereka hanya adalah masalah sosial
    apapun be strong ye cikgu

    buat ammar, happy belated birthday sayang

    ReplyDelete
  10. Hensem budaknya.
    Happy belated birthday Sayangg!!.
    Yup betul tu..Jambatan ke Syurga untuk Wa dikurnia anak istimewa.

    ReplyDelete
  11. comelll nye appy bzday amsyar takpe kak moga2 dia ahli syurga..

    ReplyDelete
  12. happy belated birthday..
    acik doakan besar jadi anak soleh buat keluarga ye..

    hehehe acik >.<

    ReplyDelete
  13. Tabah la LadyWA. Sekurang2nya dia menghiburkan hati awak sekeluarga. Happy bday utk Amsyar yg sgt hensem.

    ReplyDelete
  14. salam dear, ibu nza singgah sini...
    Selamat ulg thn amsyar.....sedih, sayu, bangga n macam2 perasaan baca n3 nie....Amat kagum dgn ketabahan mama amsyar....
    InsyaAllah...bykkn berdoa...ank2 istimewa mcm ni ramai dah berjaya dalam hidup cuma perlu kesabaran yg amat tinggi......

    ReplyDelete
  15. Wa,
    thank you so much for your lovely visit! It's wonderful to have you around! I love to meet people around the world - internet makes it so easy!
    All my best to you and your family
    Elisabeth

    ReplyDelete
  16. lamabat dah nak wish.. tapi doa auntie untuk Amsyar semoga terus sihat... utk Wa dan suami akak juga mendoakan teruskan usaha mendidik anak istimewa ini.. insan terpilih kalian berdua.. anak yang biasa macam akakpun terasa cabarannyer apatah lagi mendidik anak istimewakan.. semoga Allah memberikan kalian ketabahan itu...

    ReplyDelete
  17. happy belated besday buat amsyar
    smga mak dan abah tabah dan sabar mendidik amsyar

    suka bibir amsyar merah nyala :)

    ReplyDelete