Loading...

Thursday, 22 August 2013

Jauhkan nasi itu dari akuuu..!!!


            Mesti pelik korang..tajuk nasi, tapi gambar spaghetti  :) . Sebenarnya masa mengandung aku banyak turun berat badan..dalam pantang pun maintain jugak sebab makan nasi berlaukkan sayur dan ikan bakar je. Tapi yang masalahnya lepas pantang pulak , terkena musim raya , adehhh..macam-macam makanan kat rumah , pagi, petang , tengahari , malam , sampai ketengah malam asyik makan je :( . Kalau balik rumah mak mertua aku, lagi banyak makan, sebab , mak .kakak ipar dan juga biras aku memamg semua masak sedap-sedap , kalau masuk masterchef ntah ntah boleh jadi juara kotnya..hehehe. Aku tumpang makan je ..ada saja makanan yang sedap-sedap kat rumah mak mertua aku . 
          Masa pregnant aku kurus sebab kurang makan nasi sebab aku takut masuk wad ..Sekali cukuplah , 8 malam aku rasa macam 8 minggu je, duduk ward buatkan aku makin sakit bukannya makin sihat ...waaaaaaa! .Tu pun doktor tak bagi aku keluar ward , aku keluar gak..siap kena tandatangan surat , kalau jadi apa-apa kat baby , aku kena tanggung sendiri .Ishhhh tak sangka aku boleh tandatangan surat tu ..hahaha .So aku kontrol makan , kalau tak nanti result gula tinggi aku jugak yang nak kena menghadap doktor lagi.Tension aku..Lepas keluar ward hari tu , bila jumpa pakar lagi , dia suruh aku masuk ward lagi ..adehhh aku dah agak dah , tapi aku tipuuuu..aku kata minggu ni saya exam , tak boleh masuk ward.Klako pulak rasanya, tiap kali jumpa doktor , suruh aku masuk ward , dan tiap kali ada je alasan aku..jauhkan ward tu dari aku......!!!!
             Bila dah asyik kontrol makan..( seksa sangat nak kontrol makan time mengandung..walhal time tulah nak makan macam-macam :( ) ..aku kurus sikit , badan rasa ringan , yang tak bestnya muka pun cengkung je sebab tak cukup zat makanan gamaknya.Hodoh betul muka aku time tu :)
                       Tapi sekarang ni , beat dah naik balik sebab asyik makan je.....tension lagii aku dibuatnya , jadi sekarang ni aku akan jauhkan diri dari nasii heh heh hehh..makan spagheti pulak . 
                    Sebenarnya aku teringin nak makan spagheti ni, tu sebab aku masak ..cerita kat atas tu tak de kena mengena pong ..:) .Sedap resepi ni, cubalah...

   SPAGHETTI PRAWN OLIO


Aku copy paste je sebab aku seronok baca resepi yang ditulis oleh pokcik Hamzan dari Myresipi ni.Terhibur aku baca resepi dia :)

Bahan-bahan ( 8 orang )

Sebungkus spagheti.
1 senduk besar minyak masak.(ya,minyak kena banyak)
1 labu bawang putih-dicincang halus2.
1 bijik bawang kuning@holand-diracik kecil2.
1 genggam udang-lebih baik potong kecik2 supaya semua merasa..(kecuali anda kaya nak boh sekilo,tu lain citer) 1 genggam isi ayam yg dicincang.(dalam resepi kt piza takde,saja pakcik nak tambah lauk)
1 bungkus cendawan segar shitake-200gm= rm5.00 biasanya, hiris kecik2. Serbok perasa 'pasti sedap' knorr yg rm3.20 tu, yg ada gambar udang...(haaa tak percaya? piza guna ni jer!) 2 bijik telor-tiada dalam resepi,tapi pakcik nih spises biawak, semua nak bubuh telor...hehehe

Cara-cara
Macam biasa pakcik mulakan dengan mukadimah dulu....assalamualaikom ya ahli dapor....kalau sapa2 nak tau rasanya sila pegi piza hut dan oder spagheti prawn olio...kalau suka leh amik resepi nih....serupa! 

Cuma kalau buat sendiri modal baru rm20 leh makan 8 orang siap kenyang! Kat piza hut rm11 sebelum cukai dan lebih sedikit dari dalam gambar.
Mula mula rebus spagheti sehingga masak, toskan dan bubuh dalam bekas besar. Pecahkan telor 2 bijik dan gaul taim panas panas jika suka. jika tak suka tak apa, lagi pun dalam resepi [iza hut tak bubuh telor, pakcik jer saja nak tambah kolesterol.

Masa tos spagheti simpan secawan air rebusan. Ingat tu simpan sikit, jangan degil.
Kemudian dalam kuali masukan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau. Pastu masukan bawang holand dan ayam dan udang...agakn agak dah masak jer bkn sampai keras.

Lepas itu masukan cendawan shitake dan setengah cawan air rebusan spagheti.
Agak agak dah kecut sikit (jangan lama) baru bubuh serbuk perasa 'Pasti sedap' knorr tu dalam 3 sudu...dan rasa jika kurang masin tambah lagi, jika dah sesuai dengan selera, stop! Kalau kat piza hut ia memang masin! Strategi supaya org oder minuman lebih, pakcik rasa.

Proses menumis nih memakan masa lebih kurang 10 minit jer...jangan lebih nanti semua kecut. Kalau di piza hut dorang campur semua bahan dan panaskan dalam microwave 2 minit dan kemudian tabur perasa pasti sedap knorr, gaul dan terus serve....sonang sgt dan kena rm11! amek kau!

Bahan bahan tumis tadi curah ke dalam bekas spagheti tadi dan gaul mesra. Yes....! Dah bolih hidang dan hiaslah secantik mungkin. Pakcik sori lah nak hias hias....tak rock laaaa!
Memang nampak plain..kosong...tapi rasa best....kat piza hut pun nampak camni, tak menarik tapi pakcik suka lak. kat piza dorang tabur chili flake...ahhhh pakcik tak suka tu, kalau korang suka taburlah...no hal. Kalau suka bolih tambah bahan bahan lain tapi jangan over. Nanti dari sedap jadi tak sedap langsung.

oke, selamat mencuba dan selamat beramal....err bagi jiran sikit, jangan kedekut! Bye!

18 comments:

  1. sedap resepi ni..boleh try nanti..nice sharing ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap dan senang, sesuai utk org bujang :-)

      Delete
  2. Nak kurus jugak tapi tak bleh nak pantang nasi huhuh

    Nak try cara ni pulak lah..JM pun suka mkn spaghetti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm bleh je makan nasi, kena kurangkan k

      Delete
  3. salam wa.. wah seronok baca amsyar dah ok, alhamdulillah. moga dia membesar jadi anak soleh.. n tq sbb share resepi spegeti ni, mmg menarik giler hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks siti.. kat german tu mesti lagi sdap spgheti kan..nti share resipi k

      Delete
  4. sedapnyerr!!! bleh try nanti...selalu buat spagheti bolognese jer.tq singgah n follow blog akak.

    ReplyDelete
  5. hahaha...tajuk kontroversi...ingatkan apa tadi rupanye share resepi spageti prawn sedap giler tgk gambar pun dah terliur... anyway... jg kesihatan n tk cr ;)

    ReplyDelete
  6. sedapnya spagethi. baru smlm mkn kt rumah terbuka kawan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shameel..makan je?cuba try masak sendiri :-) ..mesti lagi sfap

      Delete
  7. sanggup wa.. oklah takdre masalah yerk.. akak dulu duk sepital 2 bulan setengah masa ngandung.. tapi akak happyjer.. entahler sebab ada kawan senasib dua tiga orang kot...
    lagi happy tak yah gi opis dan ngadap jem hari2 duk diam2 kat situ....
    anyway.. akakpun makan tak menahan rayani .. kenalah kontrol.. tengok gambar sendiripun alahai gemuksssss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh, lagi lama akak duk hospital..mana tahan kak, hosp sekarang ni..budak2 tak boleh masuk ,8 hari tak jumpa anak..nak demam rasa :-)

      Delete
  8. hahaha dah kata anak melayu nasi jugalah yang di cari kan !

    ReplyDelete