Loading...

Monday, 14 March 2016

Balik Kampung

      Dah lama tak balik kampung...last kami balik kampung cuti sekolah hujung tahun hari tu. Sebab kerja cikgu..memang cuti jelah dapat balik kampung jumpa ayah dan adik-adik. Ni kami tengah bersiap-siap nak balik kampung jap lagi hihihi. 
       Bila balik kampung..aktiviti wajib ..mestilah makan keropok lekor , makan ikan ..sotong dan udang celup tepung...makan nasi dagang,,makan mihun sup ..mihun sup kat tempat Wa lain sikit rasanya...ada macam-macam kat dalam tu...susah nak citer..tak pernah masak pun..tapi beli je .
      Ni adik Wa yang duk sabah pun dah ada kat kampung...tadi dia whats up , dia ada bawa balik daging rusa dari Sabah..wahh sedapnyaaa.....adik ipar Wa pula..selalu pergi memburu ..katanya minggu ni nak cari kancil..mmmmm tak pernah makan lagi kancil... :) kalau dapat dapatlah merasa.
     Yang penting bila balik kampung..dapat jumpa ayah..dulu kalau balik kampung mesti telefon arwah mak..suruh masak tu..masak ni.. bila sampai je kat kampung mesi mak dah tunggu tak tangga, tak pernah tak tunggu....rindunyaaaaaaa mak. 
     Sekarang ni wa ada mak tiri..tapi dapat mak tiri yang menyakitkan hati ..bila kami balik kampung mesti dia pergi rumah anak dia kat P Pinang. Mak tiri yang patutnya jaga makan minum ayah..tapi ntahlah..... memang menyakitkan hati dapat mak tiri macam tu ..sian ayah.
     Ok lah.... nanti sambung lagi..nak balik Kuala Berang ...Yahuuuuuu......Doakan kami selamat sampai..Insyaallah.

15 comments:

  1. Seronoknya masih ada kampung untuk balik...Kakcik masih ada kampung, ada rumah di kampung, tapi mak ayah dah tak ada. Adik beradik semua di KL/Selangor...

    ReplyDelete
  2. Selamat balik kampung Wa..
    Hati2 dijalan raya..

    Akak hari khamis ni baru balik kampung..
    Tulah kan.. bila mak dah tak ada..
    Teringat2 arwah mak tunggu dgn masakan kegemaran kita..
    Akak dua2 dah tak ada Wa..
    Kakak jer yg tinggal kat rumah pusaka tu..

    ReplyDelete
  3. Bestkan balik kampung terutama dapat berkumpul dengan adik beradik lebih meriah.

    ReplyDelete
  4. WA BALIK BERCUTI KUALA BRANG YA...BESTNYA DPT MERASA SEMUA JENIS MKNAN LAUT YG ENAK...SABARLAH WA DLM HADAPI HIDUP HARINI XSEINDAH SMLM BERSAMA ARWAH MAK WA DOAKAN YG TERBAIK UTK YG TERSYG N BERADA DI SISII-NYA BERSAMA SOLEHIN BERIMAN

    ReplyDelete
  5. bestnya balik kampung..makan mcm2..ada jg mak tiri mcm tu, tak nak beramah-mesra dgn anak-anak tiri..

    ReplyDelete
  6. perasaan berada di kg tu, memang best kan..tempat bermain, tempat kenal dunia :)

    ReplyDelete
  7. Mudah-mudahan selamat pergi dan balik...

    ReplyDelete
  8. seronok nya dpt balik kg... ni lah masa yg ditunggu2 anak2 n mak pak nya heheheh...

    sedih lak baca psl mak tiri tuh, ada lg ek mak tiri yg mcm kisah dulu2 tuh... ingat mak tiri skrg dh ok...

    ReplyDelete
  9. Seronoknya Wa nak balik kg ya....ialah tempat jatuh lagi dikenang kan inikan pula tempat dibesarkan.
    Wah bestnya dapat makan daging rusa,daging kancil...tentu sedap kan.

    ReplyDelete
  10. Kampung WA kat Terengganu ke? Syok betul dengar menu makanan terengganu, sotong dan ikan celup tepung, keropok lekor all time feveret tu. Mee sup terengganu yg ada sawi dengan fish ball tu ke?

    Biasa la WA, mak tiri ni seperti seorang asing yang masuk dalam sesebuah keluarga tu. Ada yang baik ada yg menyakitkan hati. Dah tertulis ayah WA dapat isteri gitu. Itu pun harap2 dia tak buli ayah WA masa anak2 tak balik.

    ReplyDelete
  11. Asalam..nekcik minggu depan baru nak balik ksmpong..malas nak jam cuti cuti sekolah ni..alhamdulilah..syukur mak tiri nekcik amat baik orangnya walaupun bapak dah l4 tahun tiada..

    ReplyDelete
  12. tetiba rs nk pegi terengganu skrg jg ;-)

    ReplyDelete
  13. wow rusa and kancil.. sodap eh kak ? tak penah makan.. sate rabbit pun rasa susah nak terima hehe.. kesian =D

    ReplyDelete