Loading...

Saturday, 17 October 2015

Bermain Salji di Mt Baw Baw

      


       Ok...sambung lagi cerita suspen dari  sini   sini.Sebenarnya masa kami kat atas Mt Baw Baw tu..tiba-tiba je kabus tebal datang.



         Makin lama makin tebal.






     Bayangkan jalan kecik, tak ada divider..bawah tu gaung...Makin kami naik bukit makin tebal kabus..sampai satu masa kami langsung tak nampak jalan.SERIUSS.....langsung tak nampak jalan..( masa ni aku dah stop snap gambar..sebab aku takuuutttt sangatttt..) sunggguh aku concentrate sangat bila huby aku drive masa tu.
      Lagi 3km nak sampai atas tu rasa macam lagi 30km..kereta dah macam semut masa tu..slow giler...memang tawakkal jelah.Dahlah jalan kecik..macam manalah kalau ada kereta turun masa tu.
             Dalam hati takut dan berdebarnya Allah je yang tahu..janganlah..jadi apa-apa.On the way tu tiba-tiba ada bunyi siren.Rupa-rupanya  ada kereta peronda escort kereta yang nak turun. Akhirnya..dalam kepayahan..kami sampai jugak ke atas.Bila sampai atas tu kami stop sebab kereta kena parking situ. 
          Pas tu blur sekejap sebab tak nampak apa-apa dalam kabus kebal tu.Bila kabus dah kurang sikit..barulah nampak bangunan kat tepi tu. Hb aku suruh aku pergi tanya. Aku lagiiiii...asyik aku je kalau nak tanya apa2... Eeeeeeeee...
            Aku terus masuk bangunan tu, nampak ada tobaggan, so kat sinilah boleh sewa tobaggan .Memang kami plan nak sewa tobaggan pun.Bila aku nak tanya..aku pung tak tau nak tanya apa sebenarnya keh keh keh..sungguh ..bodoh je soalan aku masa tu.
           ' Hi..this is my first time here..where am I suppose to go'
..kata dia..  '  Just walk few steps and you can see the snow.'.
 Really?


       Tapi kenapa aku tadi tak nampak apa-apa.Oh ya..aku tak tanya pun pasal entry fees..dan dia pun tak mintak pulak tiket ke apa ke..So kami masuk sini FREE je..ataupun mungkin sebab dah masuk spring..tiket yang dah jadi diskaun 50% tu diorang dah tak kisah dah.Ataupun dia lupa nak mintak tiket.. Ntahlah..aku pun tak tau.Dan yang best lagi..kami bertambah jimat sebab kami tak sewa snow chain.
         Sepanjang jalan ada kedai sewa snow chain..tapi semua tutup.Lagi satu nasib baik kedai sewa boot kat Neerim tu tutup...so tak payahlah sewa boot Alya, kalau sewa pun...tak payah guna :)
         Bila aku keluar je dari information centre tu..aku terus berlari masuk kereta.Gilerrr sejuk sangat-sangat..dengan berangin dan berkabus lagi..rasa tak sanggup dah aku nak keluar main salji.
   Masa dalam kereta tu..baru perasan pintu masuk Mt Baw Baw..tu depan kereta kami je.Tadi memang tak nampak sebab kabus tebal.Tu pun sekejap nampak sekejap tak nampak.Chehhhh..macam chipsmore je!
Masa tu dah pukul 2 petang..So kami siapkan anak-anak nak bawak main salji.



        Tak nampak apa-apa kat belakang tu melainkan kabus tebal.



     Masa ni ok sikit..dah kurang dah kabus...Ok..jom anak-anak !! Kita buat Olaf hehehe

    Tapi..kita cuma mampu merancang..Waaaaaa.....Baru je sampai kat pintu masuk..tiba-tiba hujan lebat...berlari-lari kami masuk dalam  kereta balik.Ishhh..sejuk sangatlah..nasib baik budak-budak ni pakai baju tebal dan winter coat yang kalis air tu.
   So..duduklah kami dalam keteta sambil makan strawberry.Nak makan nasi lemak yang bawak bekal tu...tinggal kenanganlah jawabnya.Nilah aktiviti dua hero kami.Makan makan dan makan sampailah hujan berhenti.


      Masa dalam kereta tiba-tiba hujan air batu pulak..banyak kali jugaklah hujan air batu.Mula-mula ingatkan snow kih kih kih...rupanya air batu.Lama jugak kami menunggu hujan reda.



       Aktiviti dalam kereta ..
      Masa tu..kabus tak hilang lagi..tapi kami turun jugaklah bawak budak-budak main salji Baru je keluar sekejap ..aku rasa tangan aku dah kebas.Nak pegang hp nak ambik gambar pun rasa dah tak sanggup.Tak pernah aku rasa sesejuk tu.Masa kat Gulmarg dulu..salji tinggi lutut..tapi tak de pun rasa sejuk macam ni..huhuhu....
      Tapi..aku tengok budak-budak ni selamba je main salji.Amsyar lagi selamba..tak pakai gloves pun..selamba je pegang salji.






 


ok....main salji dan salji je..tak yah sewa tobagan sebab sejuk sangat..




Aca..first time pegang salji..excited je muka dia..




          Walaupun sejuk ..budak-budak ni happy je.. Yang bestnya....Amsyar (untuk kawan-kawan yang baru baca blog wa ni..anak Wa ni autism..dia 5 tahun,  masih belum boleh cakap lagi..) Masa kitorang tengah main salji, tiba -tiba dia sebut 'Snow...snow...snow....snow...'
     Macam tulah dia..tiba-tiba je akan keluar perkataan dari mulut dia.Tapi bila kita tanya atau suruh dia sebut..bertuahlah dia nak sebut.
        Ok..memang kami tak sempat nak buat orang salji pun..sebab sejuuuuuuukkkkk sangat-sangat..aku tengok Aca ngan Amsyar dah selsema dah sebab sejuk sangat.
      So aku ajak hubby aku  balik..lagipun aku risau takut makin petang..kabus makin tebal, takut pulak kami tersadai kat atas tu.Tapi patutnya kami bermalam kat situ, baru puas main salji.Nak buat macam mana,last minute plan :).
        Masa kami turun tu..masih lagi kabus tebal..jalan bengkang bengkok..sampaikan kepala aku dah mula pening. Dalam perjalanan pulang tu,sampailah kat satu tempat ni...tiba-tiba je aku menjerit..


bersambung lagi :)










44 comments:

  1. Best nya main salji...tak pernah pegang salji..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah..wa doakan yanty :)

      Delete
  2. X dpt Lya bayangkn betapa sejuknya tu d cna..Lya pegang ais pun x tahan apatah lagi pegang salji huhu..blh beku

    ReplyDelete
  3. Berbaloi tu Wa travel tempat yg bersalji..
    Beri pengalaman baru buat anak2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah kan Mis mirror..tak sangka lak ada lgi salji hihihi

      Delete
  4. aduh bestnya
    dah lama gak tk pegang salji
    sbb selalu melawat anak2 time tkde salji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak noor..nanti boleh gi musim salji ya

      Delete
    2. sekarnag ni time graduate tak musim salji, tahun depan bulan Mei sorang grad tapi bukan time salji, bulan July insya allah sorang lagi pun tak musim salji jugak, sabo je lah

      Delete
    3. hehehe,,bestnya..anak k noor ramai belajar kat oversea kan... tak pe k noor , tak payah tunggu musim graduate..k noor gi je jalan2 time tak graduate..

      Delete
  5. aloiiii... skaly lorrr... serem kan...

    tp berbaloi tu.. enjoy semuanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. K yan..memang enjoy bila bawak anak2


      Delete
  6. uiii menjerit knapa tu...suspence weii..
    Ya Allah sejuk Wa...ada hati jugak nak guling guling atas snow tu...tapi baca pun dah sejuk sejuk jer rasanya.....sejuk akon Wa!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekchik..memang terlalu sejuk...tak tahan...

      Delete
    2. Nekchik..memang terlalu sejuk...tak tahan...

      Delete
  7. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  8. dengan lagu background.. dengan bunga2 turun mcm salji..ehhh.. rasa tgh main salji je mummy rasa.. padahal tgh baca entry wa ni..hahahaa :P

    ReplyDelete
  9. Wa ... best nya... nak main salji juga...

    Kt mana tu?

    Tinggal komen dulu nanti udah free ku sambung jejak entri d blog wa.....

    Alergi ni tengok salji... hihihi

    ReplyDelete
  10. wahh sonoknyer maen salji., ;p

    ReplyDelete
  11. Seronoknya main salji! Tapi kabus tebal tu memang a bit scary,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah...sungguh scary...nasib baik ok...

      Delete
  12. Adventurenya nak sampai ke tempat main salji pun..tp bestlah dpt gak main saji walaupun lama berkampung makan dalam kereta.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah puan kutu...sungguh adventure perjalanan kali ni

      Delete
  13. Agak2 laku tak jual ABC kat situ...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mie...tahun depan leh try jual abc ekekeke

      Delete
  14. Seronok nya tengok anak2 main salju tu... sejukkk naaa.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungguh tie..sejuk sangat3..

      Delete
    2. doakan kami murah rezeki,boleh gak bawa anak2 ke sana... hihihi

      Delete
  15. as-salam wa..

    wah.. seronoknya dapat main salji.. tengok gambar2 tu rasa teringin juga nak bawak anak2 main salji.. insyaALLAH :)

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)

    ReplyDelete
  17. Adehhhh...makin suspen pulak dah nak last2 tu....camne la rase sejuk tu ek kalau ada rezeki teringin gak nak rase satu hari nanti...dapat pegang salji sekali seumur hidup pon jadi la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah..Wa doakan siss ye..

      Delete
  18. Salam ladywa... bebarapa hari saya try nak masuk ke blog you ni, ikut icon yang you tinggalkan kat blog saya... tapi tak boleh...!

    wah seronoknya anak-anak main snow ya...

    anyway, saya dah follow you..

    ReplyDelete
  19. fUHHHH......dah berapa hari nk masuk blog wa tapi asyik kena block je...xtau kenapa.....rindu nak baca n3 wa...lepas ni kena khatam satu persatu.....huwaaaaa...bestnya.......wa p cuti mana pulak ni........

    ReplyDelete
  20. Sis samala kita. Jimat dwet sebab tak sewa snow chain padahal dah ada warning, no chain, no entry mcm tu la. Time drive tu risau gak kalau ada org check tayar kan, tapi takde gak hahahaa

    Seronoknya main salji kan... Rindu lak nak main salji lagi.. =D

    ReplyDelete
  21. seram mmg seram kalau berkabus lebih teruk dari jerebu...x pasang lampu?

    tapi berbaloi leh main salji....ishh cam nk buat ais kepal je...mt maw maw? ingatkan mt miaw miaw

    ReplyDelete
  22. baca pon dh seram tau.
    nengok kabus tu lagi la kan.
    mmg tebal tu.dh la tmpat org kan mau tak takut ..
    alhamdulillah slmt sampai atas.

    teruja la tgk tau keseronokkan tusiap dok byg lagi ni haa..,

    apa dia tu kakk..suspen j

    ReplyDelete
  23. saya dah sedia maklum tentang kondisi Amsyar
    tapi dia nampak ceria ye =)

    uishh seramnya dekat kawasan yang berkabus tu
    kalau saya pun seram gitu

    yang hujan ais tu tak rasa takut ke

    ReplyDelete
  24. bestnyer..dpt sentuh salji betul2 punya
    nmpk sejuk sgt kt sana..tebal tu kabus

    ReplyDelete
  25. Cam sama jer ngn hubby sha.. kalau tanya apa-apa, mesti sha yang pergi..
    Seriously lawa sangat..

    ReplyDelete