Loading...

Monday, 9 March 2015

Autism n Me : Bila Amsyar marah .....

        


         Salam.. (ni cerita minggu lepas...) buat kawan-kawan yang baru baca blog ni..aku nak kenalkan..ni Amsyar , 4 tahun . Ni anak istimewa aku , dia didignosekan autism masa umur 3 tahun , pandai nyanyi banyak lagu BI..pandai sebut banyak perkataan BI , dah kenal numbers, colours , shapes , animals..dan banyak words English...tapi belum pandai cakap..sob..sob..sob..Tolong doakan Amsyar cepat cakap ye....
       Malam tadi Amsyar mengamuk..masa tu dah pukul 2 lebih...puas pujuk dia...dia tetap mengamuk...lama sangat dia nangis dan macam biasa dia ketuk dagu dia sekuat- kuat hati dia .Kalau dia tantrum, macam tulah dia cederakan diri dia sampai berbunyi-bunyi dagunya berlaga dengan penumbuk dia.Lagi satu, dia akan ketuk dahi dia pada objek keras.. T_T .
          Lama dia menangis, akhirnya dia tidur jugak lepas aku hisap jari dia..dari baby lagi..kalau dia nak tidur mesti kena hisap jari dia hehehe.Bila dia tidur, aku pun terlelap sekali.Masa tu dah pukul 3 pagi , hubby pulak belum tidur lagi. Sekali tiba- tiba aku jaga..aku rasa aku tidur sekejap sangat masa tu..terus aku bagitau hubby aku..

                         'Bang..ayang mimpi ' Kata hubby aku
                               'Eh...sekejap je tidur..pun mimpi ' 

               Malam tadi mimpi aku begitu terkesan pada hati dan jiwa aku.Masa tu kami semua kat kawasan hospital lama..hospital tu memang kosong dan memang kawasan tu berhantu..Masa tu pulak, Amsyar seronok sangat bermain-main dan berlari-lari kat situ .Sampai satu ketika dia lari laju- laju dan lintas jalan..aku pun menjerit kuat-kuat panggil Amsyar..dan aku jerit kuat-kuat kat semua orang suruh kejar Amsyar..tapi dia lari terlalu laju sampailah dia jatuh dalam satu lubang.
                Bila sampai kat lubang tu..aku terus menangis-nangis, sebab rupa-rupanya lubang tu kecik sangat , even aku nak masukkan tangan aku pun tak boleh,tapi macam mana Amsyar boleh masuk dalam tu. Yang aku ingat masa tu, aku merintih-rintih...
             'Macam mana nak ambik Amsyar
                    'Lama aku tunggu kat tepi lubang tu sambil memangis teresak-esak..tiba-tiba aku dengar suara adik aku jerit sambil berlari-lari ke arah aku
                 ' K wa..Amsyar ada kat hospital ' 
                    Bila kami sampai je kat hospital , Amsyar dalam bilik berkaca, doktor tak bagi kami masuk masuk masa tu.Yang sedih sangat masa tu..dahi dia berlubang...tapi berbentuk tiga segi.Aku menangis-nangis tengok Amsyar..dan yang sedih lagi bila dia pandang aku ....wajahnya seolah-olah dia marah yang amat sangat pada aku.
                 Lepas tu aku terus terjaga.Aku terus bangun..cium dia dan peluk dia erat-erat.Bila aku cerita kat hubby..Kata dia
                     'Kita kena jaga Amsyar tu elok-elok, dia tu lain '
Sebenarnya minggu ni banyak kali Amsyar kena marah..sebab dah 3 kali dia rendam handphone dalam air.Amsyar....Amsyar.....Mungkin betul Amsyar marah kat aku tapi dia tak pandai cakap.....sedihnyaaaa bila ingat mimpi tu...
Buat Amsyar ..mak ngan abah sayang Amsyar sangat-sangat. 

13 comments:

  1. sedih betul mimpi kak Wa tu..mintak dijauhkan!

    ReplyDelete
  2. Anak adik saya juga mengalami indron Autism.

    Malah. semasa ibu_suri masih menjadi guru tadika dulu, dia perasan beberapa anak muridnya mempunyai masaalah LD seperti ini...

    ReplyDelete
  3. alahaii, smpai termimpi2 mamanya..bertabahlah ye (i feel u)..usaha & doa selalu. insyaAllah dipermudahkan..Amiin

    ReplyDelete
  4. syukur alhamdulilah ia hanya terjadi dalam mimpi..tak taulah betol atau idak..ada ustaz pernah gitau..Allah nak elakkan sesuatu yang buruk itu terjadi..maka ia hanya berlaku di alam mimpi..kerana sesuatu yang buruk tertolak dengan doa dan sedekah..insyaallah...wallahualam sahih atau tidak..hanya coretan nekcik jer

    ReplyDelete
  5. Anak autism ni akan OK sikit bila melangkah ke sokolah menengah. Anak buah saya yg autism masih mampu dapat A subjek sains dlm SPM baru lalu... dan dia lulus semua subjek...

    Jadi Wa memang kena beri lebih perhatian pd Ansyar...

    Cuma dalam kehidupan bersosial dia memang susah menyesuaikan diri...

    ReplyDelete
  6. wa... membaca kisah Amsyar buat akak rasa kerdil sangat.. yerler akak anak sempurna tapi akka tidak setabah wa menjaga anak2... ah... alangkah ruginya akakkan... Wa akak tahu wa suami isteri mampu menjaga dan mendidik Amsyar menjadi anak yang hebat...

    ReplyDelete
  7. sedih betul mimpinya.anak istimewa ni memang perlu penjagaan istimewa.semoga terus tabah dan sabar mendidik amsyar.semoga amsyar cepat cakap juga.Ameen...

    ReplyDelete
  8. Sampai terbawak bawak dlm mimpi yer Wa.....
    Okje ada cucu sedara autisme mcm Amsyar ni Wa. Tp tak berapa pasti macamana karekter dia sebab jarang jumpa. Apapun okje respect dgn mama yg ada anak istimewa ni.Sangat tabah

    ReplyDelete
  9. amsyar tu permata yg sgt berharga yg Allah kurniakan buat Waskluarga....anak surga tu....

    ReplyDelete
  10. insyallah..pasti amsyar akn blh bckp juga suatu hari nnti..byk2 sabar ye.. besar ganjarannya..

    mimpi tu biasalah..bila tlalu kt fikirkan ttg ank kt smpai tbawa dlm mimpi...

    hihi.. biasa bdk isap sdri jari dia kan.. hehe..amsyar nk org isapkan.. unik.. cam asya lak..bila nk tdo lya kena gentel2 tlinga dia.. bru dia tdo

    ReplyDelete
  11. baru baca kisah amsyar dak comel ni...so sabar ye Wa...nampaknyAa amsyar mmg perlu lebih perhatian..semoga beliau cepat boleh berckp spt anak2 lain amin

    ReplyDelete