Loading...

Saturday, 29 October 2011

~Wrong place at a wrong time ~ Aiyarkkk...

Hari Selasa lepas kitorg ke Pejabat Imegresen kat Kompleks PKNS , nak renew pasport dan buatkan Amsyar pasport... Sikecik ni bukan main suka tgok buku upin ipin 




 .. sampai dalam 9.15 oklahh..orang tak ramai.. tapi beberapa kaunter je buka..
 nampak tu... bila dah bayar ... lepas 1 jam dah boleh ambil pasport... tapi apa yang jadi ialah...
pada hari tu cuma beberapa kaunter je buka .so dari pkul 9.15 ...pkul 11 lebih baru setel smua urusan dan bayaran... pas tu kat kaunter bayaran tu, staff tu kata..ok cik datang pukul 2 ... then cakap ngan dia ..bukan 1 jam dah siap ke ?...
jawapan standard.. system down... ok fine...
   so kitorang gi makan,.gi Tesco... pkul 2 trus gi balik tempat tu...  tgok2 ramai org q ... bila tanya ... system down lagi...  ... , kalau tak nak tunggu  boleh ambil besok ..senang je jawapan staff tu...
ok tak pelah..alang2 ...tunggu jelah , lagipun dia kata dlm setengah jam...lagipun technician tengah repair katanya
... nasib baik Amsyar ok je..tak meragam... tunggu punya tungu... dah pkl 3.30... 
pas tu ada orang tanya lagi ..lambat lagi ke ni ?..
         staff tu kata technician odw...OMG!!!! tadi kata tengah repair ..ni pulak kata odw... adoiiilaaaa....
Orang dah makin ramai...mmg sesak dalam tu.... yang tak puas hati pun ada... dan marah..marah...dan budak2 pun dah ramai menagis mgkin tak selesa dah lama sangat duk dalam tu...

    Aku dah susah hati sbb susu Amsyar dah habis... mmg standby sikit je sbb cadangnya nak datang ambil  pasport je tadi... yang buat sakit hati lagi bila staf-staf perempuan kat dalam tu ( bukan semua )..bukan main lagi bersembang sambil ketawa tergelak2  .... senang hati nampak! sedangkan yang menunggu kat luar ni rasa mcm nak mengamuk jer...!! 
      Tengah2 kelam kabut tu,  ...ternampak plak staf2 lelaki sibuk sambung extension wire.... kenapalah dah pukul 4 baru nak buat smua tu..??????????....patutnya dari awal2 lagi dah buat!!! .. Masa ni kaunter ambil pasport je buka... yang lain masih lagi tutup.. ( so kalu ikut logik..mmg diorang ni dari tadi boleh setelkan masalah ni :(...... Pkul 4.30 ... masih tungu dan menunggu...... Amsyar dah mula menangis... susu dah habis...
tiba2 dengar 
    " Khaleef Amsyar kamal Ariffin ".....perghhh...nasib baik...dan Amsyar pun berenti nangis..macam tau2 je nama dia kena panggil ..hihi...


      Dari satu jam proses tunggu pasport...jadi hampir 1 hari ...mmg wrong place at a wrong time ! dan jangan tak tahu..sehari sebelum tu tu system down jugak...boleh ?....... 


  So untuk yang first time nak buat pasport tu boleh download borang kat sini http://www.imi.gov.my/images/Forms/pasport/im42.pdf
 ( PASTIKAN PRINT DEPAN BELAKANG ),,kalau tak nanti kene reject dan buang masa je nak isi borang kat situ...


Bayaran Pasport

  • RM100.00 untuk 2 Tahun
  • RM300.00 untuk 5 Tahun
Bayaran Separuh Harga

RM150.00 untuk 5 tahun

No comments:

Post a Comment