Selamat berhujung minggu untuk semua kawan-kawan. Bila cuti mestilah kita dah fikir nak masak apa kan. Sebenarnya Wa dah lamaaa sangat teringin nak masak western style , nasi dan ayam dimasak sekali.So , hari Jumaat tu dah mula mengoogle resepi. Jumpa lah satu blog ni..nampak macam best sangat resepi yang dia masak tu, bila baca komen lak ..semua yang dah try cakap sedap.kebetulan lak semua bahan-bahan dah ada kat rumah.
So semalam Sabtu..Wa mulalah cuba resepi ni..walaupun pada mulanya tak berapa confident .
Cuma patutnya ayam tu kena perap semalam ..tapi balik kerja dah penat..sampai rumah pun dah pukul 7 lebih..itu yang malas nak perap malam tu.
So nilah resepi yang Wa guna. Asalnya resepi dari sini.
ONE POT GREEK CHICKEN & LEMON RICE
INGREDIENTS
Chicken and Marinade
- 5 chicken thighs, skin on, bone in (Note 1)
- 1 - 2 lemons, zest + 4 tbsp lemon juice (Note 7)
- 1 tbsp dried oregano
- 4 garlic cloves, minced
- 1 tsp salt
Rice
- 1½ tbsp olive oil, separated
- 1 small onion, finely diced
- 1 cup long grain rice (Wa guna 2 1 setengah pot beras- guna beras Wangi Jasmin yang pack Pink)
- 1½ cups chicken broth / stock( Wa guna 2 chicken kiub Knoor)
- ¾ cup water ( Yang ni ..letak air sampai beras tu tenggelamdan lebihkan sikit air)
- 1 tbsp dried oregano
- 1 tsp salt
- Black pepper
Garnish
- Finely chopped parsley or oregano (optional)
- Fresh lemon zest (highly recommended)
INSTRUCTIONS
- Combine the Chicken and Marinade ingredients in a ziplock bag and set aside for at least 20 minutes but preferably overnight.
To Cook
- Preheat oven to 180C/350F.
- Remove chicken from marinade, but reserve the Marinade.
- Heat ½ tbsp olive oil in a deep, heavy based skillet (Note 2) over medium high heat.
- Place the chicken in the skillet, skin side down, and cook until golden brown, then turn and cook the other side until golden brown. Remove the chicken and set aside.
- Pour off fat and wipe the pan with a scrunched up ball of paper towel (to remove black bits), then return to the stove.
- Heat 1 tbsp olive oil in the skillet over medium high heat. Add the onion and sauté for a few minutes until translucent. Then add the remaining Rice ingredients and reserved Marinade.
- Let the liquid come to a simmer and let it simmer for 30 seconds. Place the chicken on top then place a lid on the skillet (Note 3). Bake in the oven for 35 minutes. Then remove the lid and bake for a further 10 minutes, or until all the liquid is absorbed and the rice is tender (so 45 minutes in total).
- Remove from the oven and allow to rest for 5 to 10 minutes before serving, garnished with parsley or oregano and fresh lemon zest, if desired.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1.Perap ayam ikut resepi .
2. Goreng sekejap ..untuk perangkan bahagian atas je.
Untuk Nasi.
1. Tumis bawang putih dan bawang merah.Tambahkan kiub ayam oregano, blackpaper dan air dan garam.
Kemudian tambahkan beras.Sebab Wa tak ada kuali yang boleh masuk oven, so Wa guna kuali biasa.
Kemudian bila dah serasi , Wa pindahkan ke dalam bekas lain.
Baunya memang sedappp...
Terus masukkan dalam oven
Yummmyy....Sebenarnya , dalm proses ni memang Wa sangat-sangat tak sabar hihihi..ntah brapa kali bukak tutup oven masa tu.
Alhamdulillah..memang sedap nasi ni.
Nasinya lembut , ayam pun lembut dan masak dengan sempurna sekali.
Alya makan nasi ni bertambah-tambah, means sedaplah tu.
asalamualaikum..salam hujung minggu wa...nampak selera anak2 makan :-))
ReplyDeleteWaalaikumussalm yan...memang betul anak2 Wa memang suka makan nasi macam ni hihihi
DeleteSEDAPNYANAMPAK DUA BERADIK COMEL TU SDG MENGUNYAH NASI LEMON N GREEK CHICKEN TU..
ReplyDeletesungguh,,,memang sedap ni kak
Deletesedapnya nmpk macam nak buat je lah
ReplyDeleteKak Noor nanti try ye
DeleteWa... mmg masak nasik tu dlm oven ke?
ReplyDeleteha ah masak dalam oven..
Deletewaduhhhhhh ni yg rasa nk msk sekarang jugak ni!!!
ReplyDeleteSempoi kan Wa... nasi ngan lauk sekali masak. Tiada lagi alasan untuk tidak memasak. Anak-anak pun suka.
ReplyDeleteBoleh try ni... Perghhhh!
ReplyDeletebegitu menyelerakanlah Wa..yummy! sekali imbas nampak macam nasi arab pun ada..Yum yum !
ReplyDeleteNampak sedap sangat tu Wa.
ReplyDeleteSedapnyaaaaa!!!!
ReplyDeleteFuhhhh! Meleleh air liur tengok hidangan wa ni,.. :)
ReplyDeletealahai...sungguh menyelerakan...yummy..ayam tu
ReplyDeleteSedap tu wa..
ReplyDeleteTengok anak2 wa mkn pun berselera..
alahaiii sis... sedap tak terkata tu... lapar jadinya...
ReplyDeletemcm sy ni belum terfikir nak masak western food ..hehe..takut failed.... :):)
Nampak memang sangat sedap mengoda...kalau hakak pon kompom makan bertambah2
ReplyDeletesian kat saya... hari hari makan nasi kat kedai. naik jemu...
ReplyDeletenampak menyelerakan ni..kalau rajin boleh akak cuba juga nanti..
ReplyDeleteterima kasih follow akak, akak follow kembali
rajin WA masak...anak2 tak sabar nak makan
ReplyDeleteTengok gambar pun da cukup menggoda.. Pergh!!
ReplyDeleteTak pernah pula saya cuba masak macam ni, Wa tapi saya selalu memasak masakan dari negara asal suami saya, pilaf/pilov. Lebih kurang serupa aje. Nasi dan daging/ayam dimasak bersama-sama. Kalau makan sedulang bersama-sama, lagi terasa nikmatnya. Hehehe!
ReplyDeleteNanti kalau ada peluang nak juga mencuba resepi yang ini. Kita savelah dulu yerk!
sedapnya...mesti cuba jugak..terliur tgk ayam tu
ReplyDeletejgn kata Alya....kita yg tgk ni pun dah tahu sedap tu
ReplyDeletesgt la betul tu, JM.
Deletefuiyiooo kak sedap tu =D
ReplyDelete