Loading...

Sunday, 8 November 2015

ONE POT GREEK CHICKEN & LEMON RICE

     
   

      Selamat berhujung minggu  untuk semua kawan-kawan. Bila cuti mestilah kita dah fikir nak masak apa kan. Sebenarnya Wa dah lamaaa sangat teringin nak masak western style , nasi dan ayam dimasak sekali.So , hari Jumaat tu dah mula mengoogle resepi. Jumpa lah satu blog ni..nampak macam best sangat resepi yang dia masak tu, bila baca komen lak ..semua yang dah try cakap sedap.kebetulan lak semua bahan-bahan dah ada kat rumah.
      So semalam Sabtu..Wa mulalah cuba resepi ni..walaupun pada mulanya tak berapa confident .
Cuma patutnya ayam tu kena perap semalam ..tapi balik kerja dah penat..sampai rumah pun dah pukul 7 lebih..itu yang malas nak perap malam tu.
So nilah resepi yang Wa guna. Asalnya resepi dari sini.

ONE POT GREEK CHICKEN & LEMON RICE
INGREDIENTS
Chicken and Marinade

  • 5 chicken thighs, skin on, bone in (Note 1)
  • 1 - 2 lemons, zest + 4 tbsp lemon juice (Note 7)
  • 1 tbsp dried oregano
  • 4 garlic cloves, minced
  • 1 tsp salt
Rice
  • 1½ tbsp olive oil, separated
  • 1 small onion, finely diced
  • 1 cup long grain rice (Wa guna 2 1 setengah pot beras- guna beras Wangi Jasmin yang pack Pink)
  • 1½ cups chicken broth / stock( Wa guna 2 chicken kiub Knoor)
  • ¾ cup water ( Yang ni ..letak air sampai beras tu tenggelamdan lebihkan sikit air)
  • 1 tbsp dried oregano
  • 1 tsp salt
  • Black pepper
Garnish
  • Finely chopped parsley or oregano (optional)
  • Fresh lemon zest (highly recommended)
INSTRUCTIONS
  1. Combine the Chicken and Marinade ingredients in a ziplock bag and set aside for at least 20 minutes but preferably overnight.
To Cook
  1. Preheat oven to 180C/350F.
  2. Remove chicken from marinade, but reserve the Marinade.
  3. Heat ½ tbsp olive oil in a deep, heavy based skillet (Note 2) over medium high heat.
  4. Place the chicken in the skillet, skin side down, and cook until golden brown, then turn and cook the other side until golden brown. Remove the chicken and set aside.
  5. Pour off fat and wipe the pan with a scrunched up ball of paper towel (to remove black bits), then return to the stove.
  6. Heat 1 tbsp olive oil in the skillet over medium high heat. Add the onion and sauté for a few minutes until translucent. Then add the remaining Rice ingredients and reserved Marinade.
  7. Let the liquid come to a simmer and let it simmer for 30 seconds. Place the chicken on top then place a lid on the skillet (Note 3). Bake in the oven for 35 minutes. Then remove the lid and bake for a further 10 minutes, or until all the liquid is absorbed and the rice is tender (so 45 minutes in total).
  8. Remove from the oven and allow to rest for 5 to 10 minutes before serving, garnished with parsley or oregano and fresh lemon zest, if desired.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1.Perap ayam ikut resepi .































2. Goreng sekejap ..untuk perangkan bahagian atas je.


Untuk Nasi.
1. Tumis bawang putih dan bawang merah.Tambahkan kiub ayam oregano, blackpaper dan air dan garam.
Kemudian tambahkan beras.Sebab Wa tak ada kuali yang boleh masuk oven, so Wa guna kuali biasa.


Kemudian bila dah serasi , Wa pindahkan ke dalam bekas lain.


Baunya memang sedappp...

Terus masukkan dalam oven


















Yummmyy....Sebenarnya , dalm proses ni memang Wa sangat-sangat tak sabar hihihi..ntah brapa kali bukak tutup oven masa tu.


Alhamdulillah..memang sedap nasi ni.



 Nasinya lembut , ayam pun lembut dan masak dengan sempurna sekali.
Alya makan nasi ni bertambah-tambah, means sedaplah tu. 

28 comments:

  1. asalamualaikum..salam hujung minggu wa...nampak selera anak2 makan :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalm yan...memang betul anak2 Wa memang suka makan nasi macam ni hihihi

      Delete
  2. SEDAPNYANAMPAK DUA BERADIK COMEL TU SDG MENGUNYAH NASI LEMON N GREEK CHICKEN TU..

    ReplyDelete
  3. sedapnya nmpk macam nak buat je lah

    ReplyDelete
  4. Wa... mmg masak nasik tu dlm oven ke?

    ReplyDelete
  5. waduhhhhhh ni yg rasa nk msk sekarang jugak ni!!!

    ReplyDelete
  6. Sempoi kan Wa... nasi ngan lauk sekali masak. Tiada lagi alasan untuk tidak memasak. Anak-anak pun suka.

    ReplyDelete
  7. begitu menyelerakanlah Wa..yummy! sekali imbas nampak macam nasi arab pun ada..Yum yum !

    ReplyDelete
  8. Fuhhhh! Meleleh air liur tengok hidangan wa ni,.. :)

    ReplyDelete
  9. alahai...sungguh menyelerakan...yummy..ayam tu

    ReplyDelete
  10. Sedap tu wa..
    Tengok anak2 wa mkn pun berselera..

    ReplyDelete
  11. alahaiii sis... sedap tak terkata tu... lapar jadinya...
    mcm sy ni belum terfikir nak masak western food ..hehe..takut failed.... :):)

    ReplyDelete
  12. Nampak memang sangat sedap mengoda...kalau hakak pon kompom makan bertambah2

    ReplyDelete
  13. sian kat saya... hari hari makan nasi kat kedai. naik jemu...

    ReplyDelete
  14. nampak menyelerakan ni..kalau rajin boleh akak cuba juga nanti..

    terima kasih follow akak, akak follow kembali

    ReplyDelete
  15. rajin WA masak...anak2 tak sabar nak makan

    ReplyDelete
  16. Tengok gambar pun da cukup menggoda.. Pergh!!

    ReplyDelete
  17. Tak pernah pula saya cuba masak macam ni, Wa tapi saya selalu memasak masakan dari negara asal suami saya, pilaf/pilov. Lebih kurang serupa aje. Nasi dan daging/ayam dimasak bersama-sama. Kalau makan sedulang bersama-sama, lagi terasa nikmatnya. Hehehe!

    Nanti kalau ada peluang nak juga mencuba resepi yang ini. Kita savelah dulu yerk!

    ReplyDelete
  18. sedapnya...mesti cuba jugak..terliur tgk ayam tu

    ReplyDelete
  19. jgn kata Alya....kita yg tgk ni pun dah tahu sedap tu

    ReplyDelete