Loading...

Tuesday, 21 June 2011

A trip to Beijing , Xian




Akhirnya , tercapai jak hajat aku ngan huby nak jejakkan kaki ke kota Beijing... ..masa tu bulan 12 ...time Krismas..nak tunggu saljila konon2nya... tapi sampai ke sudah Salji tak turun.... :( . Masa tu AA tak de lagi route ke China,so kitorg amik pakej  kat Matta Fair ..murah je dalam 2k sorg..10 hari Beijing , Xian.


Masa tu mmg excitedla sangat2 sbb first time gi China.. 
Masa sampai airpot tu...beg kitorg hilang....rupa2nya naik flight lain... aduhh tensionnyaa... dahlah kat kaunter aduan tu... diorg ni manalah paham sangat cakap omputih....  lama gak la amik masa nak setel smua tu...Dahla masa nak naik flight tu nama kitorg dlmwaiting list je..means kalau kosong je baru bleh naik kapalterbang... apalah bangang travel agent ni..dah byar smua pun jadi mcm tu gak... Ni first n last la gi travel ngan travelagent..sbb byk problem sbnarnya....next time nak gi....gi sendiri jelah...


~ Forbidden City ~

     So , first day tu... tak terus gi Hotel, diorg terus bwak kitorg gi jalan2 dulu... masa tu gi forbidden city ..
Sejuknya Ya Allah...tuhan je yang tahu...tapi seronok sbb tujuan utama nak merasa cuaca sejuk yang tak de kat negara sendiri... smemangnya sejuk tu menyakitkan ssb suhu jatuh sampai-3 djh celcius.
Lagipun forbidden city tu ..tempat terbuka dan luas sangat2 ..lengok kaki jalan...tapi yang pasti mmg seronok sangat.... 
     Dah letih jalan ,  pegi urut kaki lak.. yang kelakarnya.... satu hapah png tak paham sbb diorg cakap cina... ngeh3x.......
~ Semuanya sporting ~
    Team kitorg tak ramai , patutnya ada dr dan family dia ikut sekali ..tapi diorg terlepas flight ...mmm....salah sape tu .. 2nd day plak kitorg dibawa pegi ke salah tu tempat ajaib di dunia... Great Wall... bila sampai kat sini..rasa kerdilnya tuhan je yang tahu..mmg aku terpegun sangat2 dengan ciptaan manusia yang memangnya hebat ni.... 
dalam hati terdetik
                      " syukurlah..sampai juga aku kat sini .. berkat dari rahmatmu Ya Allah..."


tapi menyesal plak tak beli replika Great Wall tu wat kenangan...



~ Summer Palace ~ 
~ Tasik yang dah beku ~

  Hari ke 3 kitorg pegi Summer Palace ...Taman ini juga dikenali sebagai Taman Yihe Yuan . Taman ini terkenal karena mempunyai sejarah yang amat lama lebih dari 800 tahun jika dibandingkan dengan taman-taman yang lain.Taman ini berbeza dengan taman kota lainnya karena ada banyak bangunan-bangunan di dalam taman, sekitar lebih kurang 3.000 bangunan-bangunan,  menara, dan lain-lain, serta dilengkapi pula dengan tasik  buatan yang diberi nama Tasik Kunming, bukit panjang umur, dan koridor terpanjang dan bahagian  atasnya dihiasi dengan hiasan lukisan cerita rakyat  Tiongkok. 

No comments:

Post a Comment